V Polici nad Metují dokončují stavbaři rekonstrukci a přístavbu Základní umělecké školy

27. duben 2018

Po dlouhých letech budou všechny obory pod jednou střechou a s novým zázemím pro výuku. Na papíře byla přístavba skoro 20 let a v minulosti byla už několikrát odložená. Zásadní stavební práce jsou ale teď už hotové. Dokončuje se ještě fasáda a v nově postaveném sále se také montuje a zkouší zvuková a světelná technika. 

V nově postaveném koncertním sále Základní umělecké školy v Polici nad Metují právě probíhá instalace světelné a zvukové techniky. Sál přibyl ke dvěma původním budovám z 19. století. A i ty prošly potřebnou a nákladnou renkonstrukcí.

Ředitel školy Lubor Bořek shrnuje, co všechno vlastně bylo nutné nutné udělat: „Topení, od starých nevyhovujících akumulaček je zavedeno nové plynové topení. Elektrorozvody, které už nám hořely ve stěnách, některé nové betonové podlahy. V té přední budově byla dřevomorka, takže se skutečně musel udělat velký zásah."

Celodenní vysílací projekt ZUŠ Open

Rekonstrukce se tedy týkala dvou starých školních budov a u jedné z nich navíc přibylo jedno patro.

„Místo takové malé půdy, která tam byla, tak se přistavělo celé čtvrté patro, kde máme šest nových učeben hudebního oboru. A to, co přibylo, čili ta přístavba, ta se týkala zaprvé spojovacího krčku mezi těmito dvěma budovami, v kterém je umístěn výtah. Což byla podmínka pro bezbariérový přístup do obou budov. A další prostory. Nový taneční sál, dílna školníka a sklad uklízeček. A také nová počítačová učebna," doplňuje Lubor Bořek.

K tomu ještě přibyl už zmíněný koncertní sál, na něj navazující učebna bicích nástrojů a dvě zcela nové učebny ve druhém a třetím patře.

Na celou tuto invěstiční akci si město Police nad Metují vzalo úvěr. Podle nezávislé starostky Idy Jenkové ale konečný účet není uzavřený: „Ještě nevíme, kolik ta rekonstrukce stála. Máme průběžné výsledky. Víme, že jsme si uzavřeli úvěr do 25 milionů korun za velmi výhodných podmínek pro všechna školská zařízení s tím, že nesmíme tuto částku překročit. A podle současných informací bychom měli čerpat 18,5 milionů."

Housle (ilustrační snímek)

A dodává, že se město snažilo zístkat peníze i vlastními silami: „Takže jsme požádali o dotaci z IROPu ve výši zhruba 9 milionů korun. Dvakrát jsme byli úspěšní při žádosti k podpoře kraje a získali jsme 3 miliony. A potom bylo v rámci akce Hithit vybráno půl milionu korun. A sám pan ředitel oslovil případné sponzory a snaží se i on přispět."

V létě školu ještě čeká oprava původního schodiště, které nevyhovuje normám. A veřejnosti se polická ZUŠka hodlá představit v září hned několika kulturními akcemi.

autoři: Milan Baják , luc
Spustit audio

Související