Fakultní nemocnice v Plzni má za sebou jubilejní 700. odběr krvetvorných buněk

19. březen 2019 14:15

Několik hodin na nemocničním lůžku strávila v úterý mladá žena, která ve fakultní nemocnici v Plzni darovala své krevní buňky pro nemocného pacienta. Stala se tak jubilejní sedmistou dárkyní z Českého národního registru dárců dřeně.

Před čtyřmi lety chtěla paní Klára původně darovat krev. Kvůli nedostatku železa to ale nebylo možné. Naskytla se tak příležitost zapsat se do registru dárců kostní dřeně. „Nikdy jsem nečekala, že by se mi někdo ozval, protože ta pravděpodobnost, že bych byla vhodným dárcem, je strašně malá. Jsem ráda, že někomu můžu pomoci,“ řekl paní Klára.

Odběr kostní dřeně může proběhnout dvěma způsoby. První metoda se provádí v celkové anestezii, kdy se z lopaty kosti kyčelní odebere opakovanými vpichy a odsátím kostní dřeň. Druhou možností je, že se krvetvorné buňky odeberou dárci pomocí separátoru bez nutnosti narkózy. A právě tuto novější metodu využili lékaři i u paní Kláry.

„Krvetvorné buňky, které jsou v kostní dřeni, dokážeme vyplavit do periferní krve určitým stimulujícím faktorem podkožními injekcemi. Potom na přístroji zvaném separátor si ty krvetvorné buňky z periferní krve vezmeme a zbytek pacientovi zase vrátíme. Oba způsoby mají své výhody i nevýhody. Nicméně poslední slovo má dárce, který si vždy může určit, jaký způsob preferuje a jaký je mu příjemnější,“ vysvětlil primář hematologicko-onkologického oddělení Pavel Jindra.

Krvetvorné buňky z Česka putují do zemí po celém světě

Podle lékařky Jany Navrátilové je novější způsob odběru většinou snášen dobře. Dárce, pokud se cítí v pořádku, může přibližně za čtyři hodiny z nemocnice odejít domů. Krvetvorné buňky vždy putují za příjemcem. Transplantace probíhá v poměrně krátkém časovém úseku, protože krvetvorné buňky mají exspiraci dva dny. Někdy se převážejí i za oceán, transport vždy musí proběhnout osobním kurýrem. I když nejčastěji putují krvetvorné buňky do České republiky, celkem pomohly nemocným pacientům v 25 zemích po celém světě.

Zapsáním do registru dárců kostní dřeně dává dárce naději, přesto registrace nikoho k ničemu nezavazuje. „ Reálná šance, že se člověk stane vhodným dárcem, je menší než jedno procento. Nicméně všichni dárci, kteří v registru jsou, a čím více jich je, tím je to lepší. Všichni slouží jako potenciální naděje pro nemocné pacienty. Člověk, který vstoupí do registru, se neupisuje k tomu, že se za několik let objeví pacient, a on musí dávat. V té době se znovu kontaktuje a má možnost říct, že si to rozmyslel nebo že mu to zdravotní důvody nedovolují. Může to odmítnout bez jakéhokoliv důvodu,“ popsal primář Pavel Jindra.

Všichni, kteří se chtějí stát dárci krvetvorných buněk, se mohou do Českého národního registru dárců dřeně zapsat dnes. Nábor nových dárců pořádají studenti lékařské fakulty v budově školy vedle biomedicínského centra na Lochotíně, kam zájemci můžou přijít do 15 hodin.

Český národní registr dárců dřeně byl založený v Plzni před 27 lety. V současnosti je v něm zaregistrováno zhruba 85 tisíc lidí.

autoři: Martina Klímová , jik
Spustit audio