V pelhřimovském babyboxu byl skoro desetikilový kluk

19. leden 2019 09:14

Poprvé v historii pelhřimovského babyboxu v něm zdravotníci našli dítě. A je to kluk jako buk. Téměř desetikilový zdravý chlapec se ve schránce ocitl v noci z pátku na sobotu. Je mu asi 15 až 16 měsíců a má šest zubů.

„Já když jsem to viděl na obrázku, tak jsem tomu nechtěl věřit,“ konstatoval zakladatel babyboxů Ludvík Hess. Podle něj je velmi neobvyklé, že někdo dá do babyboxu takto velké dítě, nicméně zařízení je na to přizpůsobeno. „Vešel se tam docela dobře,“ dodává Hess.

Nalezenec byl lehce podchlazený na 35,5 stupně Celsia, v nemocnici ho proto museli zahřívat. Teď se mu se daří dobře, normálně chodí a jí. Chlapec dostal jméno Karel Spěváček. Jak vysvětlil Ludvík Hess, je to podle muže, který se stará o automobil spolku Babybox.

 O dítě se zajímali i policisté. Podle jejich krajské mluvčí Dany Čírtkové by ale rodiče nebo jiné opatrovníky hledali jen v případě, když by měli podezření na týrání. Jinak je použití babyboxu chráněné anonymitou

V Pelhřimově je babybox od prosince 2007. Jeho vznik byl iniciován tehdejším ředitelem poté, co někdo odložil dítě na chodbě tamní nemocnice. 

Spustit audio