V pátek 4. prosince začalo dobrovolné testování pro učitele, veřejnost bude mít tuto možnost od 18. prosince

Nemocnice Zlínského kraje mají připravené antigenní testy na koronavirus pro učitele. Testování začalo v pátek 4. prosince, od 18. prosince by se měli testovat i další zájemci z řad veřejnosti.

"Podle informací, které máme k dispozici, se testování ve Zlínském kraji týká více než 11.000 učitelů. Přesný počet zájemců ještě prověřuje odbor školství krajského úřadu," uvedla náměstkyně hejtmana Olga Sehnalová (za ČSSD).

Nemocnice jsou na testování připravené. "Zásoby testů jsme v dostatečném množství nakoupili a vyčlenili jsme v každé nemocnici kapacity právě pro tento typ testování. Zájemci z řad učitelů se tedy mohou začít objednávat," uvedl předseda představenstev nemocnic Zlínského kraje a ředitel zlínské nemocnice Radomír Maráček.

Pedagogičtí pracovníci se budou před antigenním testem prokazovat potvrzením školy. "Nejdéle do třiceti minut se přímo na odběrovém místě dozví výsledek testu. V případě negativity vydáme potvrzení, bude-li test pozitivní, budou jednotlivé nemocnice postupovat podle algoritmů ministerstva zdravotnictví a v souladu se svými nastavenými postupy," uvedl Maráček.

Kdy a kam

V Uherskohradišťské nemocnici počítají s antigenním testováním učitelů v sobotu, neděli a v úterý vždy od 11:30 do 15:30 na dosavadním odběrovém místě.

Ve Vsetínské nemocnici umístili antigenní odběrové centrum do druhého poschodí pavilonu K a testovat tam budou vždy v úterý a ve středu od 11:00 do 15:00 a v pátek od 07:30 do 11:30.

V Kroměřížské nemocnici nabídnou pedagogům časy od pondělí do pátku od 12:00 do 15:00 na testovacím místě v zadním traktu budovy F.

Ve zlínské nemocnici se antigenní testy budou dělat v úterý, středu a ve čtvrtek od 13:00 do 17:00 v odběrovém stanu.

Čtěte také

Lidé směřující do nemocnic na odběry vzorků pro PCR testy se dosud nemuseli předem objednávat jen v Kroměřížské nemocnici, ve zlínské nebylo objednání nutné pro návštěvu odběrového stanu. Na ostatních místech bylo objednání nutné. Zlínská nemocnice v souvislosti se zahájením antigenního testování zavádí objednávkový systém na všechny typy testů.

Všechna odběrová místa nejen ve Zlínském kraji i nadále dělají PCR testy u lidí, které pošle na odběr praktický lékař nebo epidemiolog, a u samoplátců.

autoři: Michal Sladký , Růžena Vorlová | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související