V Otrokovicích působí nové nízkoprahové zařízení pro děti a mládež

28. březen 2006

Bezcílné bloudění dospívající mládeže po sídlištích je dnes běžným jevem. Z podhoubí nudících se part vzniká nejčastěji kriminalita a narkomanie. Proti tomu se snaží bojovat sociální odbory radnic a neziskové organizace budováním takzvaných nízkoprahových klubů.

Jeden takový právě otevřeli v Otrokovicích. Bývalá výměníková stanice na ulici SNP leží na okraji sídliště Trávníky. Právě sem umístila zlínská organizace Unie Kompas třetí ze svých klubů. Je první v Otrokovicích a pojmenovala jej Šlikr. Zařízení je určeno komukoliv, kdo chce alespoň trochu smysluplně využít svůj volný čas. " Ta naše služba umožní dětem a mládeži, kteří mají nějaké problémy, je v našem zařízení vyřešit," uvádí vedoucí odboru sociálních věcí Květoslava Horáková.

Ze svého okolí všichni víme, že se mládež seskupuje v různých partách a ze záznamů, které chodí na otrokovický odbor sociálních věcí od policie, je zřejmé, že občas dochází i k požívání alkoholu mladistvými. Klub nabídne jednak volnočasové aktivity ve vybavené herně, ale k dispozici bude také poradenství. "I když jsme malá aglomerace, tak se tu vyskytuje poměrně velká skupina takzvaných neorganizovaných dětí a mládeže, kteří nevyužívají standardní nabídku volnočasových aktivit a zůstávají v partách na ulicích, případně navštěvují restaurační zařízení. A z toho důvodu využíváme terénní pracovníky, kteří za těmito lidmi přichází do jejich přirozeného prostředí," objasňuje práci streetworkerů ředitelka zlínské Unie Kompas Martina Stavjaníková.

Provoz zařízení platí město Otrokovice, které přispívá dotací padesát tisíc na energie a na nájem. Vybavení je hrazeno částečně z dotace města Otrokovice a z velké míry ministerstvem vnitra v rámci programu Partnerství. "Na mzdové prostředky jsme získali dotaci z ministerstva práce a sociálních věcí a celkově se rozpočet pohybuje asi kolem šesti set tisíc bez vybavení, které je sto dvacet tisíc," dodává ředitelka Martina Stavjaníková.

autor: rv
Spustit audio