V Oseku nad Bečvou chtějí zvýšit bezpečnost chodců. Plánují obnovu tří přechodů

27. leden 2023 09:23

Investici do tří přechodů pro chodce plánuje vedení Oseku nad Bečvou na Přerovsku. Zatím lidem slouží k bezpečnému překonání frekventované cesty jediný. Obec přitom protíná dvoukilometrový úsek silnice první třídy spojující Přerov a Lipník nad Bečvou, kterou denně využívá zhruba osm tisíc řidičů. Mnozí chodci přesto cestu přebíhají.

Jediný přechod pro chodce lidem v Oseku nad Bečvou slouží přímo ve středu obce před budovou základní školy. Aby ho šestnáctiletá Bára používala, musela by od svého domu ujít téměř kilometr a stejnou vzdálenost pak zpátky. Místo toho raději cestu přebíhá mimo vyznačené pruhy. „Pořád tady bývá provoz, někdy se dlouho čeká a je to nebezpečné. Na přechod je to ale dálka, takže počkáme, jestli nic nejde a pak přejdeme,“ říká Bára.

Přitom přechody v obci už v minulosti měli, neodpovídaly ale zákonem stanoveným normám. Byly nepřiměřeně dlouhé a chybělo jim osvětlení. Proto musely být zrušené. Nezávislý starosta Jiří Urban je teď chce obnovit. „Máme připravený projekt s vydaným stavebním povolením na obnovu třech přechodů,“ uvádí Urban.

Máme připravený projekt s vydaným stavebním povolením na obnovu třech přechodů.
Jiří Urban, nezávislý starosta Oseku nad Bečvou

Kde by nové přechody měly být? „V místech původních přechodů. Jeden bude u křižovatky na Oldřichov, druhý u křižovatky na Veselíčko a třetí u zastávky restaurace Horák,“ dodává starosta.

Policie plány obce podporuje. „Návrh odpovídá obecným požadavkům na bezpečnost a plynulost provozu na pozemních komunikacích. Proto jsme ke stavebním úpravám násilníci v Oseku nad Bečvou vydali souhlasné stanovisko,“ potvrzuje Libor Hejtman policejní mluvčí.

Přechody mají stát pět milionů dolarů

Obci teď chybí to nejdůležitější – zajistit peníze pro stavbu přechodů. Celkem téměř pět milionů korun. „Momentálně máme podanou žádost o dotaci, takže čekáme na výsledek,“ tvrdí starosta Urban.

Nové přechody pro chodce chtějí letos vybudovat také v nedalekých Hranicích, ale taky v Olomouci nebo Horní Loděnici.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio