V Odlezlech zachovali místní tradici. Poledne i události ve vsi hlásí zvonička, která je ovládána dálkově

7. prosinec 2018 13:06

Zemřel starý zvoník a namále měla i obecní zvonice. Místní to tak nenechali, letitou tradici zachovali a zvonit poledne a umíráček budou dál. Ovšem netradičním způsobem.

„Původně jsme měli starou zvonici, kde zvonil pan Frank nebo jeho žena. Zazvonilo poledne a člověk věděl, že je oběd a nemusel mít hodinky. Pan Frank ale umřel a jeho žena v 85 letech není schopná zvonici obsluhovat,“ popsal místní obyvatel Václav Klíma.

Místním tradice zvonění chyběla, a tak se rozhodli, že jí v obci obnoví. V sousedních Mladoticích našli řemeslníka, který udělal zvoničku novou. „Podobnou realizaci jsem dělal jen jednou v Mladoticích kousek odtud. V podstatě jsem to bral jako takovou výzvu, protože tyhle věci mě baví,“ řekl Vít Bunda, který zvoničku vyrobil.

Nová zvonice je z opracovaného kmene, který je nahoře rozvětvený do vidlice. Nahoře uprostřed je uchycený zvon. Nad ním je stříška.  Aby bylo na novou zvonici lépe vidět, a mohli ji všichni obdivovat, stojí v centru obce. Ačkoliv zvonice voní novotou, jedna tam přece jen v sobě nese kus historie. „Zvon je z původní zvonice a byl vyrobený v roku 1947,“ vysvětlil Václav Klíma.

Stačí poslat sms a zvon se rozezní

A protože není nikdo, kdo by ke zvonici pravidelně chodil zvonit, rozhodli se místní, že zapojí moderní technologie. „Zvon je tam proto, aby to vypadalo jako zvonice, ale celé to bude zmodernizované. Budou tam reproduktory ovládané na dálku elektronickým mozkem, a vše bude řídit pan starosta z mobilního telefonu. Jakmile se bude někdo ženit, vdávat a podobně, pošle sms zprávu a zvonice sama začne zvonit. Zařízení bude schované ve stříšce, nahoře reproduktory a mozek toho bude přímo na kmeni. Vše bude propojené kabelem. Tím to bude unikátní,“ popsal Vít Bunda.

Zvonice bude v Odlezlech zvonit v poledne a možná i v 18 hodin klekání. To ale podle Václava Klímy záleží ještě na domluvě místních. Jediné, co bude zvon zvonit po staru živě, je umíráček.

autoři: Lukáš Milota , jik
Spustit audio