V nedostavěném kostele v Kuklově se objevila dlažba. Lidé to kritizují

14. červen 2018 14:41

Kamenné desky překryly trávník, který stovky let patřil k nedostavěnému kostelu z 16. století v Kuklově na Českokrumlovsku. Pobouřilo to místní i turisty. Brloh, pod nějž osada spadá, navíc touto stavbou porušil zákon o památkové péči.

„Nám se to nelíbí, protože ten ráz to nemá,“ říká Marie Kalinová, která jezdí do Kuklova téměř šedesát let a vlastní chalupu sousedící přímo s kostelem svatého Ondřeje.

Kamenná dlažba podle ní narušila ráz památky. „Je tady spousta lidí, kteří tam stojí a rozjímají, a ta dlažba k tomu prostě nejde,“ dodává.

Obec nechala kostel vydláždit kvůli vodě. „Z okapu vždycky při dešti teče docela značné množství a ve vstupním portálu do kostelní lodi byla velká louže. Při svatebním obřadu nám to občas dělalo problém, protože jsme museli louži přeskakovat,“ vysvětluje starosta Brloha Martin Toman.

Obec Brloh nechala vydláždit nedostavěný kostel v Kuklově. Místní i turisty to pobouřilo

Vít Ditrich, který se v Kuklově v zimě ženil, neměl s prostředím žádný problém. „Když jsme se tam byli před svatbou podívat, tak tam bahno bylo, ale nás to neodradilo. Věřím tomu, že někomu dlážděná podlaha může vyhovovat, ale podle mě je zbytečná,“ komentuje.

Obec přípravy položení dlažby konzultovala s památkáři. Práce ale nebyly pod památkovým dohledem, jak stanovuje památkový zákon. Výsledek i proto nebyl pro památkáře zcela uspokojivý.

„Dlažba, která se v některých místech dotýká stěn, může ničit obvodové zdivo. Svým formátem ale odpovídá dlažbě, se kterou se můžeme setkat i v jiných kulturních památkách. Jsou to desky různých velikostí, takže vhodným způsobem imitují historickou dlažbu,“ uvádí ředitel českobudějovického Národního památkového ústavu Daniel Šnejd.

Starosta Martin Toman přislíbil, že část chodníku, která se dotýká zdi kostela, odstraní na podzim po skončení letní sezóny.

Obec Brloh nechala vydláždit nedostavěný kostel v Kuklově. Místní i turisty to pobouřilo
Spustit audio

Související