V neděli budeme znát nové držitele Moravskoslezských kulturních Cen Jantar

1. březen 2019

Druhý ročník udílení Moravskoslezských kulturních Cen Jantar se bude konat už tuto neděli. Na galavečeru v multifunkční aule Gong v Dolních Vítkovicích budou oceněni umělci v celkem 16 kategoriích. Letos nově porota udělí i cenu za celoživotní dílo. Jména vítězů se pak odtajní až na slavnostním večeru.

„To libreto není nejsnazší, čeština je tam krkolomná a ne vždy napoprvé pochopitelná. Často jsem si to musela překládat z češtiny do češtiny, abych pochopila, co Leoš Janáček a Fedora Bartošová, která to libreto napsala, tím chtěli říci,“ popisovala zpěvačka Veronika Holbová roli Míly Válkové před premiérou opery Osud. Právě za tuto úlohu je letos spolu s Janou Siberou a Iordankou  Derilovou nominována na cenu Jantar v kategorii operní pěvkyně roku.

Ocenění se bude letos udílet v 16 kategoriích. „O nominacích rozhodovalo osm odborných porot v oblasti výtvarného umění, literatury, opery, muzikálu, činohry. Udílení cen bude doprovázet i hudební program,“ říká iniciátor cen Jantar Aleš Honus.

Galavečer z předávání Cen Jantar 2018 budeme vysílat přímým přenosem

Moravskoslezské kulturní Ceny Jantar v přímém přenose na rozhlasovém kanále YouTube

Druhý ročník oceňování laureátů moravskoslezských kulturních Cen Jantar za rok 2018 proběhne v ostravské aule Gong 3. března od 18:00. Český rozhlas Ostrava vám přinese tuto událost v přímém přenosu.

Letos se nově budou udílet i ceny za celoživotní dílo. „A to umělcům, kteří jsou jednak spojeni s Moravskoslezským krajem, a jednak svým významem, svou tvorbou daleko přesáhli nejen hranice našeho kraje, ale vlastně i naší země,“ dodává Honus.

Moravskoslezský kraj na galavečer přispěl částkou 800 tisíc korun. „Kraj si nesmírně váží umělců v této oblasti, protože kultura v našem kraji měla vždycky tradici a vždy jsme byli inkubátorem dobrých umělců,“ říká náměstek hejtmana Lukáš Curylo (KDU-ČSL).

Laureáti cen za celoživotní dílo pak budou zvěčněni i v plánované galerii slávy. S nadsázkou má jít o ekvivalent hollywoodského chodníku slávy. Ostravská galerie by pak měla vzniknout v Dolních Vítkovicích.

autor: Klára Kohutová
Spustit audio

Související