V muzeu v Súdánu objevila Expedice Z101 oživlé exponáty

21. leden 2022

Expedice Z101 sleduje po sedmdesáti čtyřech letech první cestu Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda. Oproti původní cestě ovšem nabírá čím dál větší zpoždění kvůli aktuálním problémům na severovýchodě Afriky. Tomáš Vaňourek ovšem uvíznutí v Súdánu využil k návštěvě místních muzeí.

Čtěte také

Cestovateli Tomášovi Vaňourkovi, který na svých cestách uvízl v Súdánu, se podařilo postoupit v procesu získání víza před tím, než odletí ze země. Expediční speciál George tady ale musí nechat, a tak se chystá poté, co opadnou záplavy v Jižním Súdánu, zase vrátit do Chartúmu a i s autem odjet.

V Chartúmu je i kultura, takže Tomáš pro další reportáž zamířil do místních muzeí. Muzea jsou v Súdánu samostatnou kapitolou, protože historické archeologické skvosty se běžně válí po kancelářích v zaprášených kartonech. Jinak jsou muzeua většinou typicky africké, čili nepořádek, o který se nikdo moc nestará a nikdo si ho moc neváží. V současné době nicméně muzea hlídá armáda a je s podivem, že se Tomášovi podařilo dostat do vnitřních skladových prostor jednoho z nich, kde objevil něco nevídaného. Z Tomášem obdivované figuríny místního vojáka v historické uniformě se vyklubal místní hlídač.

Více v další z reportáží Expedici Z101.

Dobrodruh Tomáš Vaňourek jede ve stopách cestovatelů Hanzelky a Zikmunda

Expedice Z101

Vše o cestě Expedice Z101 najdete na rozhl.as/ExpediceZ101, všechny reportáže si můžete pustit i v podcastových aplikacích mujRozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.