V Muzeu řeznictví ve Valašském Meziříčí si můžete zkusit vyrobit vlastní jitrnice

13. říjen 2020

Řeznické řemeslo má na Valašsku dlouhou tradici. Jakým způsobem zpracovávali maso právě v tomto regionu, přibližuje Muzeum řeznictví ve Valašském Meziříčí ve Zlínském kraji, jehož zakladatelem je Karel Pilčík, pokračovatel páté generace řeznického rodu.

Muzeum řeznictví představuje vzácnou přehlídku řeznických strojů, které používali mistři řezníci v Československu na počátku 20. století. Dobové stroje jsou navíc všechny plně funkční, takže návštěvníci mohou na vlastní oči vidět, jak se roztáčí transmisní pohon. V prostorách muzea je umístěn také ukázkový obchod, či dobové fotografie z venkovských zabíjaček.

Ve 30. letech minulého století se řeznickému řemeslo učilo dlouhých jedenáct let. „Teprve po uplynutí této doby si mohli zřídit řeznickou živnost. Ale nebylo to jednoduché, museli mít dokonce dva ručitele. A pokud svoje řemeslo vykonával řezník špatně, tak byli potrestáni i ti dva ručitelé,“ říká manažerka muzea Blanka Šustáčková.

Prohlédnout si můžete i stroje z dob první republiky

Řezníci patřili k váženým občanům. První zmínky o řeznickém řemeslu pocházejí už ze 13. století. „Byli vážení i u královského dvora. Protože řezníci pomáhali Janu Lucemburskému v bitvách, dostali od něj jako poděkování povolení, že mohou ve svém erbu používat státní znak – dvouocasového lva se sekerou v ruce,“ dodává Blanka Šustáčková.

Muzeum Řeznictví ve Valašském Meziříčí je otevřeno od pondělí do pátku od 8 do 16 hodin.

autor: Saskia Mišová
Spustit audio