V Moravských Budějovicích přestavují muzeum. Bude útulnější, slibují pracovníci

21. září 2018 11:00

Návštěvníci Moravských Budějovic se přes dva roky nepodívají do tamního muzea. Od začátku září se zavřené a to potrvá do jara 2021.

Důvodem je plánovaná rekonstrukce, stěhování exponátů a nejenom to.

„Samotné expozice se vyvíjely vlastně od 80. let 20. století a svým způsobem byť byly nadčasové, tak už zastaraly a zároveň po roce 1990, kdy se měnily nebo odcházely instituce - archiv, knihovna - tak se postupně přidávaly další a další místnosti, takže svým způsobem ta expozice na sebe úplně dobře nenavazuje a je potřeba to trošku sjednotit,“ vysvětlil ředitel moravskobudějovického muzea Petr Beránek.

V muzeu jsou umístěny exponáty z pravěku, různé pracovní nástroje, ale i stroje z podstatně bližší minulosti. Většina jich je poměrně objemných a těžkých.

„Vzhledem k tomu, že část těch předmětů tady bude moct zůstat - hlavně ty nejobjemnější, protože stěhování nahoru dolů je opravdu problém, to se všechno musí dělat ručně. Máme plán, kde to bude putovat během rekonstrukce, ale zároveň většina předmětů, to tedy musím přiznat, půjde do náhradních prostor, které máme vypůjčené tady v Moravských Budějovicích od jiné příspěvkové organizace kraje,“ dodal ředitel.

Výzva to bude nejen pro dělníky, ale i pro zaměstnance muzea.  Jedna z nich Martina Brázdová se přesto na chystané opravy těší: „Doufám, že po té rekonstrukci prostě přilákáme víc návštěvníků, protože si myslím, že to tady bude útulnější a lépe uspořádanější.“

Co se tedy v celém muzeu změní?

„Základní idea toho muzea zůstane. Zůstanou řemesla, fakticky zůstanou ty dílny, nebo větší část těch dílen tak, jak je, ale budou doplněna, tak aby to dávalo větší smysl. Například u pilníkáře přibyde výheň na pilníky, která tam teď není. Zároveň ale ztenčíme některé předměty, kterých je tady zbytečně moc, tak aby ten návštěvník si to mohl užít,“ vysvětlil Petr Beránek.

Muzeum by tak podle něj mělo znovu otevřít na jaře 2021. I s původními exponáty, které teď pracovníci stěhují jinam.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio