V Moravskoslezském kraji soud eviduje 28 stížností na volby

19. říjen 2018 19:22

V souvislosti s komunálními volbami eviduje Krajský soud Ostrava k dnešnímu odpoledni 28 návrhů na jejich zneplatnění. Čtyři už senát odmítl. Tři z nich podal neoprávněný subjekt, čtvrtá byla podána předčasně. U dalších bude soudce teprve rozhodovat.

Lhůta pro podání návrhů vypršela dnes v 16:00. „K tomuto okamžiku evidujeme 28 stížností v Moravskoslezském kraji. Číslo ale může být ještě vyšší. Nejsou v něm zahrnuta podání, která přišla datovou schránkou krátce před 16:00, kdy už bylo po pracovní době a nebyly zařazeny do systému,“ uvedl mluvčí soudu Jiří Barč.

Komunální a senátní volby přehledně: Kdo u nás vyhrál či postoupil

Volby 2018

V Ostravě, Opavě a Havířově vyhrálo ANO, ČSSD udržela Nový Jičín a Frýdek-Místek, Třinec a Bruntál patří nezávislým. V doplňovacích volbách do Senátu se překvapení nekonalo a ve všech třech obvodech bude 2. kolo.

Návrh zpochybňující platnost voleb podali například sociální demokraté v nejlidnatějším ostravském obvodu Jih. Poukazují na to, že za hnutí Lečo kandidoval Marek Ulehla, který ale v srpnu zemřel. „Měli dost času na to, aby ho zmocněnec vyškrtl z kandidátky a upozorněni na to byli voliči ve volebních místnostech. Komise mu sčítaly hlasy, takže byli voliči uvedení v omyl,“ řekl lídr kandidátky sociálních demokratů Adam Rykala.

ČSSD podle něj poukazuje i na možná jednotlivá pochybení v okrskových komisích, která mohla vzniknout při sčítání hlasů nebo při přepisu do počítačového systému. Rykala doplnil, že ČSSD chybělo 22 hlasů k překročení pětiprocentní hranice.

Dvě žaloby se týkají Šenova nedaleko Ostravy. Komise v okrsku číslo tři zřejmě chybovala v zápisu o počtu odevzdaných hlasů v komunálních volbách. Není vyloučeno, že chyba mohla ovlivnit složení zastupitelstva. Předseda okrskové volební komise už požádal krajský soud o přepočítání počtu hlasů v daném okrsku. První podnět podal ale ještě před začátkem lhůty. Soud jej proto zamítl jako předčasný. Druhým se teprve bude zabývat.

Soud zamítl i žalobu, které podaly organizace Klub postižených horníků a Slezskomoravské odborové služby. Důvodem byla i skutečnost, že subjekty nebyly oprávněné návrh podat. To může jen volební uskupení či občan. Navíc z návrhu, který rozporoval registrační čísla voličů, nebylo patrné, s jakou obcí souvisí.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související