V Modré na Uherskohradišťsku mají unikátní pouliční osvětleni

13. září 2007

Využívají energii z denního světla. Solární systémy na výrobu elektřiny nejsou sice novinkou v oboru, v Modré ale přišli na to, že mohou ukládat denní světlo přímo do osvětlovacích těles bez použití fotovoltaických panelů.

Modrá na Uherskohradišťsku je první obcí v České republice a zřejmě i v Evropě, která vyrábí elektřinu z denního světla bez solárních panelů, pochlubil se starosta Miroslav Kovářík. "Pomocí fotovoltaiky ukládáme denní světlo, nikoli jen Slunce ale i denní světlo, a to přímo do světla samotného, protože fotovoltaické zařízení už fungují, ale panely jsou bokem. Toto je zatím jediné takovéto světlo a takovýto typ v Evropě, který přímo ukládá do základů světla a energií a v noci svítí."

My jsme už podobnou věc realizovali ve skanzenu. Jsme asi jediný archeoskanzen v Evropě nebo možná na světě, který vyrábí vlastní energii z vlastního světla a ukládá ji do fotovoltaických panelů, které nikdo nenajde. Máme to schováno v takové lávce, která zastřešuje vstupní věže. Osvětlujeme asi 25 světelných bodů, mezi jinými třeba věže archeoskanzenu, rybník a příchozí chodníčky. Ušetří to asi 70 procent a umožnilo nám to rozšířit osvětlení mimo běžná místa a část jich změnit. Úspora je skutečně velká, dělali jsme na to energetický audit, který doložil, že návratnost je do deseti let, " vysvětluje starosta Kovářík.

"Samotné světlo v provedení nerezu stojí kolem 40 tisící korun a jsou to nízkoenergetická světla, což znamená, že žárovky mají minimální spotřebu energie a maximální svítivost - to je požadavek současnosti. Světla se také odlišují tím, že nejsou zbytečně dělány do výšky. My tady máme stylově upravená světla, která jsou vysoká asi 3,5 metru a je to esteticky citlivě zrealizováno. Takové využití světelné energie je úplně na místě, protože v současnosti například ve městech je téměř nemožné kopat v ulicích památkových zón a navíc vzhledem k tomu, že je potřeba šetřit energií, tak je to jedinečný přínos," dodává starosta Miroslav Kovářík.

Spustit audio