V Modré a ve Starém Městě na Uherskohradišťsku našli archeologové hroby vampýrů

Upíry, vampýry a další nemrtvé známe jen z literatury a filmů. Několik takzvaných vampýrských hrobů bylo objeveno i ve Zlínském kraji. Po jejich stopách jsme se vydali v dalším dílu seriálu Záhady a tajemství Zlínského kraje.

Seriál Záhady a tajemství Zlínského kraje můžete poslouchat i v podcastech na mujRozhlas, Spotify, Apple iTunes nebo Seznam.

Obec Modrou najdete v okrese Uherské Hradiště ve Zlínském kraji asi 1 km od Velehradu. Najdete zde nejen Archeoskanzen s ukázkovou velkomoravskou vesnicí, ale také archeologická naleziště z období Velkomoravské říše a mezi nimi i tajemné hroby takzvaných živých neživých.

Jak vypadá takový hrob vampýra a co se v něm našlo? Správce místního archeoskanzenu Lubomír Sláma prozrazuje: „Na místě výkopu jsme objevili velký kamenný klín, který jsme postupně obnažovali a zjistili jsme, že je vražený v lebce právě tady toho vampýra. Tento hrob byl také na netradičním místě, stranou od ostatních hrobů, které jsme tu zatím našli.“ Podle něj se jednalo pravděpodobně o jedince, který byl buď něčím významný, nebo byl nějak fyzicky nebo duševně postižený. Obyvatelé z něj tedy zřejmě měli hrůzu jak při jeho životě, tak i po smrti.

O vampýrských hrobech ví mnohé také archeolog Luděk Galuška z Památníku Velké Moravy v nedalekém Starém Městě, kde můžete najít některé pozůstatky objevených koster. Ten říká: „Jsou to hroby, které vybočují z tradičního způsobu pohřbívání, který se uplatňoval v tom období raného a vrcholného středověku. To znamená, že v těchto hrobech mrtví neleží v natažené poloze na zádech. Kostra je často v jiné poloze a očividně bylo s tělem často záměrně manipulováno, zejména s hlavou zemřelého.“

Šlo skutečně o vampýry nebo jen o lidi nemocné nebo s postižením?  Co vše naši předci s takovými zemřelými dělali, aby jim po své smrti nemohli škodit? A jak souvisí vampyrismus se stravováním v období Velké Moravy? I na tyto otázky hledali odpověď autoři seriálu Záhady a tajemství Zlínského kraje redaktorka Českého rozhlasu Zlín Petra Kopásková a odborník na cestovní ruch Zdeněk Urbanovský.

autoři: Petra Kopásková , Zdeněk Urbanovský , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související