V místě bývalých vodojemů na Špilberku vzniklo lapidárium, otevře se na apríla

6. únor 2020
Vesele i Vážně o Víkendu

Nové lapidárium na brněnském Špilberku už je skoro hotové. Expozici starých soch a kamenných artefaktů už zbývá jenom zkolaudovat.

Lapidárium dělníci postavili v místě bývalých vodojemů. Kromě obrovských prostor s vysokým stropem a docela velkou ozvěnou napovídá o bývalém využití lapidária i několik zachovaných masivních trubek, takže návštěvníkovi rychle dojde, kde se asi nachází, pokud o tom dopředu nevěděl. Do lapidária se vstupuje po schodech dolů z malé terasy, z ní jsou dobře vidět velké sloupy vodojemu a člověk má jako na dlani i část výstavy. Uvnitř je docela šero, dostatek světla ale poskytují lampy, které v potemnělých prostorách ozařují jednotlivé exponáty. Jsou to různé kamenné desky, části klenby, sloupy, kamenné erby, ale taky části Královské kaple, která kdysi stála na Dominikánském náměstí.

Lapidárium je umístěné hned u vchodu na Špilberk ze strany od Husovy ulice, u takzvaného tunýlku a východní části opevnění. Cesta k lapidáriu a samotný tunýlek, který vede k hradnímu bistru, je ale stále zavřený. A to už od léta 2017. Takže lidé musí na Špilberk zatím stále chodit bránou na opačné straně pevnosti, z Gorazdovy ulice.

Pomník Jean-Louise Raduita de Souches na Špilberku

Stavba lapidária měla původně trvat jeden rok, ovšem dosud ještě není otevřené. Podle brněnského magistrátu byla problematická statika vodojemů, což se ukázalo hlavně ve chvíli, kdy bylo nutné probourat část hradby a vybudovat do vodojemů vstup. Práce se tím pádem protáhly na dva a půl roku. Brno za to zaplatilo asi sto milionů korun. Velkou část nákladů uhradila dotace a radnice ujišťuje, že ani zpoždění rekonstrukce neohrozí získání peněz z Evropské unie. Za tyto peníze dělníci opravili i k vodojemům přiléhající bastion, a za ním zřídili zázemí pro muzejníky a restaurátory. Prostory budou přístupné od 1. dubna.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio