V Milovicích chtěl mít sklady. Nakonec Jiří Antoš vybudoval kouzelný zábavní park pro celou rodinu

13. srpen 2021

Jiří Antoš se narodil v severočeském Turnově, kde se vyučil truhlářem. V Praze pak vystudoval střední uměleckou průmyslovku a po revoluci začal vyrábět a renovovat starý nábytek. Pro ten si pořídil sklady ve středočeských Milovicích, v bývalém vojenském areálu. Ani ve snu ho tehdy nenapadlo, že na okolních pozemcích nakonec vybuduje rozsáhlý zábavní park přírodního typu, který bude mít neuvěřitelný úspěch. Svým Mirákulem provedl Pavla Vítka v pořadu Tady to znám.

Park Mirákulum v Milovicích na Nymbursku pro veřejnost otevřel v září 2012. „Potřeboval jsem pracovat se dřevem, protože já nic jiného neumím,“ říká s úsměvem Jiří Antoš. Dnes je velice pyšný na to, že jeho park je parkem přírodního typu, vyrobený z přírodních materiálů. „Naše atrakce nejsou poháněné ani elektřinou, ani vodou, ani vzduchem. Člověk na nich využívá jen svoji fyzickou zdatnost nebo, jako třeba v bludišti, své orientační schopnosti,“ dodává.

Park je plný věží, které jsou propojené lanovými lávkami. Nabízí ale i rozsáhlé podzemní chodby, které dohromady měří téměř jeden kilometr. A pochlubit se může i minizoo, ve které návštěvníci uvidí lišku, jezevce, daňka či muflona. Ovšem největší úspěch mají minikozy, ke kterým se může do výběhu a které jsou velice kontaktní.

Vodní svět v Parku Mirakulum

A proč se milovický zábavní park jmenuje Mirákulum? „Asi vás překvapí, že nemá vůbec nic společného se slovem mirákl nebo anglickým miracle, tedy zázrak. Mně se prostě to slovo líbilo, protože zní tajemně a pohádkově, a navíc se jakoby lehce kutálí,“ vysvětluje Jiří Antoš.

Pro něj osobně jsou v parku srdcovou záležitostí naučné zahrady. „To mě vždycky bavilo. Máme tam skalky a bylinky a osázené zídky. A podle mě je to jedno z nejfotogeničtějších míst parku.“

Milovice ale nejsou jenom park Mirákulum, ale třeba také velcí kopytníci. V okolí Milovic se totiž rozkládá biotop nazvaný Česká krajina. „Prohání se tam divocí koně přivezení ze Skotska. Jsou tam dvě stáda. Jedno je doplněné pratury a druhé zubry. Při troše štěstí je člověk může v ohradách zahlédnout,“ říká Jiří Antoš.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.