V lékárnách chybí léky na tlumení horečky u dětí, nahradit jinými jdou jen některé

15. prosinec 2022 11:37

Paracetamolové léky na snížení horečky nebo dětské sirupy - to jsou léčiva, která kvůli výpadku chybí v lékárnách po celé republice, tedy i ve Zlínském kraji.

Sehnat léky na tlumení horečky u dětí je problematické. Lékárny se potýkají s nedostatkem léčiv kvůli přerušeným dodávkám sirupů a čípků na český trh. 

V lékárnách se snaží vyrábět náhrady chybějících léčiv, ne vždy je to ale možné. Jak uvádí vedoucí lékárník Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně Pavel Kurfürst, například čípky jsou lékárníci schopni si vyrobit sami, u léčivých sirupů to ale nelze. Nabízí se možnost léků v tabletách, ty ale malé děti nejsou schopny spolknout. „Máme čípky pro menší děti, problém jsou ale děti kolem 3, 4 let, které tablety ještě nespolknou a aplikaci čípku se už brání,“ dodává Kurfürst.

Potížemi s nedostatkem některých léčiv se například ve zlínské nemocnici potýkají už od září. Podle slov Pavla Kurfürsta bylo původně stanoveno obnovení plných dodávek na říjen, termín se stále posunuje. Na otázku, kdy budou potřebné léky k dostání, odpovídá: „Zdá se, že skutečně kolem Vánoc a koncem roku by už mělo být zboží relativně dostatek.“

Šéf resortu zdravotnictví Vlastimil Válek z TOP 09 uvedl, že stát vyjednal mimořádnou dodávku 300 tisíc balení potřebných léků, kdy přibližně třetina by měla dorazit do Vánoc. Obnovení běžných dodávek léků by mělo podle ředitelky Státního ústavu pro kontrolu léčiv Ireny Storové začít v lednu.

autoři: Veronika Žeravová , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související