V Labyrintu Divadla DRAK v Hradci Králové můžete být kostymérem, režisérem i Červenou Karkulkou

11. únor 2019

V loutkovém Divadle DRAK v Hradci Králové si můžete vyzkoušet, jak se dělá divadelní představení. V budově Labyrintu, která k divadlu patří, se ocitnete v jakési divadelní laboratoři. Tam se hlavně dětem otevírá možnost vytvořit pohádkovou inscenaci a přitom se stát třeba režisérem, kostymérkou, zvukařem nebo osvětlovačem. A zahrát si svoje vlastní krátké představení a zažít tak divadlo na vlastní kůži.

 

Historie světoznámého loutkového divadla DRAK, které sídlí v Hradební ulici v Hradci Králové, se začala psát v roce 1958 pod názvem Východočeské loutkové divadlo. Současný název scéna získala v roce 1968. "DRAK" je podle jednoho výkladu zkratkou Divadla Radosti, Atrakcí a Komedie, podle jiného Divadla Rozmanitostí, Atrakcí a Kouzel.

V jedné z budov bývalých, historicky cenných tereziánských kasáren z druhé poloviny 18. století, sousedících s DRAKem, byl v roce 2010 otevřen moderní multimediální prostor nazvaný Labyrint Divadla DRAK. Se starou divadelní budovou je propojený proskleným mostem v prvním poschodí.

V Labyrintu sídlí studiová scéna pro 80 diváků s variabilním jevištěm a hledištěm a také Muzeum loutek, které je v současné době věnované dlouholetému "dračímu" scénografovi Petru Matáskovi. K největším atrakcím ale určitě patří tak zvaná Dračí laboratoř, tedy herna, která umožňuje návštěvníkům zažít, jak se dělá divadlo.

Divadelní laboratoř je experimentálním prostorem, kde mohou návštěvníci nahlédnout pod pokličku vzniku divadelního představení. "Dětem a nejen jim se tady otevírá možnost samostatně vytvořit pohádkovou inscenaci. Vyzkouší si nasvícení jeviště, použití hudby a zahrají si tady svoje vlastní krátké představení na malém jevišti," přibližuje divadelní lektorka Jana Nechvátalová.

V Labyrintu se navíc připravují i různé umělecké workshopy pro mateřské a základní školy, děti ze škol tam hrají divadlo pro své rodiče. Stěžejní je přímá zkušenost a zážitky, které umožňují poznat divadelní umění z různých úhlů pohledu. A při tom si pohrát, pobavit se a popustit uzdu fantazii. Na divadle je totiž možné úplně všechno.

Návštěvníci si mohou s marionetami zahrát představení o Červené Karkulce. A zvolit si buďto svou vlastní verzi pohádky nebo postupovat podle návodného textu (scénáře), který je pověšený na stěně tak, aby ho vodiči loutek dobře viděli. Podle něj pohádka nekončí drasticky, ale tím, že se vlk polepší, zůstane s babičkou a bude jí hlídat domek.

V Labyrintu Divadla DRAK v Hradci Králové je otevřeno po celý rok v sobotu a v neděli, ve státní svátky a o hradeckých školních prázdninách od 10 do 17 hodin. O nedělích, kdy je na programu rodinný program "Nedělání", tam končí ve 14 hodin.

autor: VaW
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.