V Květné zahradě v Kroměříži mají i kolonádu. Před ní se rozprostírají vyhlášené ornamentové záhony

26. červenec 2022

Jestli existuje místo, které byste v Kroměříži neměli vynechat, je to Arcibiskupský zámek, Květná a Podzámecká zahrada. Zahrada, které nikdo neřekne jinak než „Podzámka“ se rozprostírá na 64 hektarech pozemků, které se rozkládají od řeky Moravy až po honosný Arcibiskupský zámek.

Jedinečnou podobu zahradě vtiskl biskup Karel II. z Lichtenštejna-Kastelkornu, který její návrh svěřil Filibertu Lucchesemu a jeho následovníku Giovannimu Pietru Tencallovi. Díky nim v ní vyrostl Rybářský pavilon, Sala Terrena, Colloredova kolonáda, Paví dvůr a spousta dalších zajímavostí. Nerušeně toulat se tam lidé mohou dlouhé hodiny.

Objevte s námi místa, která stojí za to navštívit a soutěžte o atraktivní ceny. V Cestě okolo Česka můžete soutěžit hned dvakrát! >>

Dalším místem, které rozhodně stojí za návštěvu, je Květná zahrada. Nachází se nedaleko zámku a je možné dojít k ní pěšky. Srdcem Květné zahrady je rotunda. Místo, ze kterého se dostanete do každé části zahrady. Jde o osmistěnnou stavbu, která je nahoře ukončena velkou kopulí.

Moderní inovací je uprostřed stojící kyvadlo, které názorně ukazuje, jak se Země otáčí kolem své osy. Kyvadlo je plně funkční a spouští se pravidelně při prohlídkách rotundy s průvodcem.

Kolonáda v Květné zahradě

Poslední dva roky prochází kolonáda rekonstrukcí. Aktuálně je pod lešením zhruba půlka objektu. Obnovují se krovy, střešní krytina a došlo také na balustrádu z chřibského pískovce.

Pohled na kolonádu od fontány Tritonů

Kolonáda měla dříve funkci hlavního vjezdu do Květné zahrady. Měla nahrazovat část kompozice, kterými byly stavby. Proto se kolonáda jeví jako atraktivní a do jisté míry i alegorický vstup do zahrady. V linii na 245 metrech je tu k vidění 44 soch z antické mytologie, 22 mužských a stejný počet ženských soch, včetně Venuše.

V Květné zahradě se každý rok konají i různé kulturních akce, jako jsou koncerty vážné hudby nebo vinné slavnosti.

Fontána Tritonů před kolonádou v Květné zahradě v Kroměříži
autor: Andrea Kratinová
Spustit audio