V Kroměříži bude Chůvička. Zdravotně postižení dostanou pomoc přímo ve svých domácnostech

Pracovníci sociální služby budou jezdit přímo do domácností a zajišťovat péči lidem v jejich přirozeném prostředí, na které jsou zvyklí. Služba začne fungovat od dubna.

Kroměříž nabídne novou terénní službu pro zdravotně postižené

"Odlehčovací služba je zaměřena na cílovou skupinu osob zdravotně postižených, starých osob nebo chronicky nemocných typu Alzheimerova choroba nebo demence. Co se týče zdravotně postižených dětí, o které je pečováno v domácím prostředí, tak je to od devíti let. Touto formou terénní odlehčovací služby chceme pomáhat nejen dětem, ale i osobám pečujícím o ně," uvedl místostarosta Vít Peštuka.

Provozní doba služby bude od 6:00 do 20:00 včetně víkendů a svátků, cena 130 korun za hodinu.

Podle ředitelky Sociálních služeb města Kroměříže Dagmar Klučkové tvoří Chůvičky tým kvalifikovaných pracovníků. "Všichni pracovníci respektují osobnost uživatele, veškerou činnost směřují k podpoře a pomoci uživatelům a jejich pečujícím. Podporují pečující osoby tak, aby mohly i nadále o své blízké pečovat, a přitom neztrácely kontakt s běžným společenským prostředím. Díky Chůvičkám si tak mohou od péče 'odpočinout' a věnovat se jiným aktivitám podle svých potřeb," uvedla Klučková.

Služby se poskytují lidem, kteří mají sníženou soběstačnost kvůli zdravotnímu postižení, stáří nebo chronickému onemocnění a o které je pečováno v domácím prostředí.

Chůvičky zajišťují služby uživatelům na základě vzájemného písemného smluvního vztahu, který stanovuje individuálně nastavená pravidla poskytování služby, s nimiž je uživatel seznámen. Pokud péče netrvá celou hodinu, výše úhrady se poměrně krátí

autor: pes
Spustit audio

Související