V Krkonoších je vyhlášen rok na záchranu tetřívka obecného. Hrozí mu totiž vyhubení

28. leden 2019 09:47

Tetřívek, který dřív býval dokonce lovným ptákem, doslova mizí před očima. Důvodem je podle ochranářů úbytek vhodných podmínek pro život tetřívka a také rušení ze strany turistů a sportovců. 

Černému rytíři zvoní hrana. 2019 bude rokem záchrany tetřívka obecného v Krkonoších

Kriticky ohrožený tetřívek obecný

Český rozhlas Hradec Králové přivítal ve svém studiu hosta, kterým je Radek Drahný, mluvčí Správy Krkonošského národního parku. A dnes si budeme povídat především o tetřívkovi obecném. 

74 kohoutků tetřívka, to je výsledek posledního sčítání tohoto ohroženého druhu. Jeho počty rychle klesají.

„Před 40 lety bylo tetřívků pětkrát tolik. Takže za necelého půl století populace klesla o 80 procent, tedy na jednu pětinu. Což je šílené číslo," říká zoolog Krkonošského národního parku Jiří Flousek.

Tetřívek marně hledá vhodná místa pro svůj život a hlavně rozmnožování.
„Jakmile nenachází vhodná místa kde by mohl tokat, kde by mohl v klidu trávit zimu, tak mu to přináší spoustu problémů."

Tetřívek

Strážci v Krkonoších vytvořili 12 ploch pro tetřívka. Jsou to odlesněná území o velikosti 11 hektarů, které by měly představovat vhodné prostřední pro jejich tokaniště. Ale nesmí tetřívka nikdo vyrušit.

„Tokaniště musí být přehledná, tetřívci potřebují, aby během toku viděli, jestli se k nim neblíží nějaký predátor. Takže jsou to takové otevřené plochy, kde je dostatečná nabídka potravy. Tedy tímto jistý vhodný typ prostředí pro tetřívka vytváříme," vysvětluje Jiří Flousek.

Tetřívkova ložnice! Poprvé upozorňují v Krkonoších informační tabule na ohrožené tetřívky

Strážci národního parku začali po Krkonoších instalovat tabule s informacemi o výskytu kriticky ohrožených tetřívků

Strážci národního parku začali po Krkonoších instalovat tabule s informacemi o výskytu kriticky ohrožených tetřívků. Budou turisty poprvé v historii upozorňovat na to, že by se měli držet na turistických trasách, aby tyto ptáky nerušili. 

Důležitý je pro tetřívky klid hlavně teď, v zimě. Jsou schovaní, ze svého zimoviště vylézají časně z rána. Pokud je ale například běžkaři nebo skialpinisté vyruší, je to problém.

Proto strážci nainstalovali speciální cedule, aby lidé věděli, kde tetřívci jsou a tomuto místu se vyhnuli.

„Vymysleli jsme dva typy cedulí. Jedna je hraniční. Ta informuje o tom, že se lidé nacházejí v takzvané tetřívkově ložnici. To znamená v místě, kde tetřívci tokají a zimují. Druhý typ cedulí připomíná dopravní značku, je na ní výstražný trojúhelník. A strážci budou tuto značku dávat na místa, kde lidé opustí turistickou trasu a jdou někam, kam by chodit neměli," vysvětluje Michal Skalka, pracovník národního parku.

A dodává, že správa parku chystá další záchranné projekty pro tohoto opeřence.

Spustit audio

Související