V Krajské nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně je velký zájem o vyšetření poruch dýchání ve spánku

30. květen 2014

Přibližně dvě desítky pacientů s poruchami dýchání ve spánku už od začátku června vyšetřili lékaři plicního oddělení Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně. Vyšetření provádějí v takzvané spánkové laboratoři. Včasné stanovení diagnózy a následná léčba může snížit riziko infarktu, mozkové mrtvice a dalších zdravotních komplikací.

Poruchami dýchání ve spánku trpí přibližně pět až deset procent populace, převážně ale mužů ve středním věku. "Jedním ze základních projevů je chrápání. K tomu, abychom to oddiferencovali, máme vybavení, které jsme získali téměř zdarma," uvádí primář plicního oddělení Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně Vladimír Řihák.

Pokud má pacient příznaky, typické pro poruchy dýchaní ve spánku, je odeslán do plicní ambulance Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně, kde se jednotlivá vyšetření rozvrhnou. "Až je má hotová, přijde se večer vyspat k nám do nemocnice. Pacienti mají několik pásů, na základě kterých sledujeme dýchací pohyby břicha a prsou ve spánku, monitorujeme, jak je tělo zásobováno kyslíkem a poslední čidlo je v nose, kde měříme chrápání a průtok vzduchu," říká Vladimír Řihák.

Pacientům jsou poté doporučována režimová opatření. "To znamená, redukovat hmotnost, nepít na noc alkohol a doporučuje se změna polohy ve spánku. V některých případech, kdy je přítomno jen chrápání a není porucha, se doporučuje nějaký krční zákrok podle rozhodnutí ORL odborníka, který tu příčinu chrápání může odstranit," doplňuje primář plicního oddělení Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně Vladimír Řihák.

Spustit audio