V kapli v lázeňském areálu ve Zlíně-Kostelci uvidíte pod skleněnou podlahou léčivý pramen

13. květen 2021

Opravená kaple sv. Marie Magdalény se nachází nedaleko lázeňské budovy ve Zlíně-Kostelci. Přes sklo v podlaze je možné vidět jeden ze tří lázeňských pramenů - pramen Máří Magdalény. V původním kostelíku bývala umístěna socha Panny Marie Štípské, tu ale dnes připomíná pouze obraz na stěně kaple.

Lázně v Kostelci mají poměrně dlouhou historii, sahá až do poloviny 18. století, kdy tam byl objeven léčivý pramen. Největší sláva lázeňství se odehrála na přelomu 19. a 20. století, kdy vznikla i kaple. Původní lázeňská kaple stála o kus dál, než ta dnešní. Byla postavena společně se dvěma nádhernými lázeňskými vilami.

„Bohužel, nic z toho se nedochovalo, po druhé světové válce byly lázně zestátněny a v nějakých 70. letech 20. století, kdy lázně vlastnil národní podnik Vítkovice, který si tu postavil vlastní hotel, byly všechny tři stavby strženy,“ vypráví Jitka Cupáková, manažerka kultury a sportu v Lázních Kostelec.

Současná kaple sv. Marie Magdalény měla původní kapli nahradit. Přesto i ona později chátrala. Znovuobnovena byla v roce 2013, kdy byla opravena její střecha i podlaha. A vedle kaple přibyl kříž. V podlaze kaple je pod kruhovým skleněným poklopem vidět pramen Máří Magdalény.

Podle evangelia pocházela svatá Marie Magdaléna z Magdaly na západním břehu Tiberiadského jezera. Doprovázela Ježíše a jeho učedníky. Spolu s Pannou Marií, apoštolem Janem a dalšími ženami stála pod Ježíšovým křížem.

O zázracích uzdravení píšou i kroniky

V kronikách jsou Lázně Kostelec spojované se zázraky. „Píše se v nich, že lidé sem putovali na základě zvěstí a došlo tu k několika uzdravením. I u nás se tedy ty zázraky děly a snad i dít budou,“ věří Jitka Cupáková.

Vedle kaple přibyl kříž

Další světicí, které se zde lidé klaní, je Pana Marie Štípská. Její soška byla původně v malém kostelíku v Kostelci. Odtud se ale záhadně ztratila a nalezena byla později ve Štípě, kde ji umístili do barokního kostela Narození Panny Marie. „Místní zřejmě nechtěli přijít o tu spojitost s Panenkou Marií Štípskou, a tak má v naší kapli alespoň obraz a lidé ji tu uctívají,“ dodává manažerka lázní.

Bohoslužby se tu konají od roku 2015, kdy do lázní přijel arcibiskup Jan Graubner, který byl u slavnostního znovuvysvěcení kaple. Od té doby se tu v nepravidelných intervalech mše konají, stejně jako jarní májové pobožnosti.

Další tipy na procházky a výlety ve Zlínském kraji najdete na https://rozhl.as/TipyNaVyletZL.

autor: Andrea Kratinová
Spustit audio

Související