V jihlavském muzeu je na výstavbě kresba od Michelangela. Na zadní straně hrací karty

19. leden 2019

Ještě doladit poslední instalace a sběratelé Jiří Novotný s Milanem Bednářem mohou v jihlavském Muzeu Vysočiny zahájit netradiční výstavu hracích karet.

Právě oni dva před sedmi lety založili klub sběratelů obrázků, nazývaných někdy čertovské.

„Většina návštěvníků zná mariášky a žolíkovky. Tady na výstavě uvidí všechny druhy karet, tvary karet, věřím tomu, že takový ještě nikdy neviděli. Velikosti karet, budou tady nejmenší karty, které jsou v milimetrech. Budou tady i karty, které jsou v deseti centimetrech,“ popisuje Milan Bednář.

Výstava "Karty" v jihlavském muzeu
Výstava "Karty" v jihlavském muzeu

Výstava nabídne šestnáct druhů karet, kusů tu bude dohromady asi na dva tisíce a mnohdy se pyšní zajímavou zadní stranou.

Reverzy, averzy a Michelangelo

„Reverzy, to jsou zadní strany těch karet. Návštěvníci znají červený a modrý reverz klasický. Tady uvidí, že tam je umění, fauna, flóra, reklama, na těch reverzech je úplně všechno. Zepředu to je averz, máte tam třeba z jedné strany károvou desítku a z druhé obraz od Michelangela.“

„ Takovou raritkou je, že tam budou vystavené karty, které maloval jihlavský malíř Hanzalík a bude tam k němu pár takových údajů jeho osobních a o tom, jak se pohyboval tady po Vysočině. A je to vlastně první výstava svého druhu tady u nás v Jihlavě,“ doplňuje kurátorka výstavy Dana Oberreiterová.

Výstava "Karty" v jihlavském muzeu

To však nebude jediná zajímavost. Na obdivovatele čekají i zřejmě nejstarší karty výstavy. Ty se dají podle Jiřího Novotného použít třeba k hraní mariáše nebo věštění a na jejich spodní části jsou dosud nerozluštěné popisky ve staroněmčině.

„Tady máte i veršovaný popis toho, co se tam odehrává, těžko sháníme někoho, kdo by nám to přeložil. Protože těch znalců staroněmčiny je tady hodně málo, je to 1816, takže tohle budou nejstarší.“

autoři: Zuzana Dudášová , mik
Spustit audio

Související