V jihlavské nemocnici roste nová záchytka. Ze stavebních buněk

25. listopad 2018 06:10

V Jihlavě bude nová záchytka. Montovaná budova ze stavebních buněk ubytuje až deset lidí najednou a nocleh tam přijde na čtyři tisíce korun.

„Přijímáme od jednoho promile nahoru. Zůstává tady do doby, než odezní akutní příznaky intoxikace.“  

Dosluhující záchytka v Jihlavě má podle svého vedoucího Tibora Leváka jasná pravidla. A taky rozsáhlou klientelu, vypočítává mluvčí Kraje Vysočina Jitka Svatošová. „V loňském roce bylo na záchytce umístěno 1062 klientů a pobyt přijde na 4 tisíce korun.“

Právě hejtmanství si službu objednává a zanedlouho ji bude i samo provozovat. I proto se rozhodlo namísto původní záchytky v pronajatých prostorách postavit vlastní.

„Například nutnost všechno pořídit nerezové, napevno připoutané. Místnosti pro tenhle typ klientů by ale měly být co nejjednodušeji vybavené, tak aby byla co nejmenší pravděpodobnost, že klienti něco zničí. Nové zařízení pro záchytku přijde minimálně na 18 milionů korun.“

Stavební buňky

Nová záchytka bude netypická, složená ze stavebních buněk. Na službách se v ní bude střídat čtrnáct lékařů i vlastní personál.

„ Všichni musí mít zdravotnické vzdělání, všichni jsou zdravotní sestry pracující bez odborného dohledu s tím, že minimální doba praxe předcházející práci na záchytné stanici je pět let v oboru psychiatrie, alkohologie nebo záchranářství,“ upřesňuje vedoucí záchytné stanice Tibor Levák.

Také proto se za noc na záchytce platí víc, než v hotelech. V ceně je totiž odvoz policií a lékařské vyšetření. Jenomže většina klientů odtud stejně odchází s těžko vymahatelným dluhem, a to i přesto, že mají možnost platit kartou. „Protože se jedná převážně o bezdomovce, lidi bez práce, nikde neevidovaný, nepobírající sociální příspěvky.“

Rekordman jihlavské záchytky má na kontě dokonce přes sto šedesát noclehů. A nejpozději od nového roku se nejen on vyspí v novém. Dělníkům už totiž k dokončení chybí jen drobné práce.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související