V Jihlavě se otevřou brány památek dokořán

2. září 2016
Dobré odpoledne

V sobotu 3. září se v Jihlavě koná 26. Ročník akce Den otevřených dveří památek pod názvem: Památky a komunity. Návštěvníci se mohou těšit na řadu prohlídek a zajímavostí, které pro ně letos v Jihlavě připravili. A nejen to, nebude chybět ani bohatý program na náměstí.

Prohlídky s výkladem si užijete na historické radnici, otevřena bude i Brána Matky boží. „Nebude chybět výstava stavebnice Merkur,“ zmiňuje Jana Petrůjová, vedoucí turistického centra. Také se otevře historické jihlavské podzemí nebo Muzeum Vysočiny. Prohlídka s odborným výkladem na vás čeká v Oblastní galerii Vysočiny. Dále budete moci nahlédnout a užít si prohlídky v kostelích (Sv. Jakub, Sv. Jan Křtitel, Sv. Ignác z Loyoly a další.). Otevřeno bude mít i Městská knihovna, Dům Gustava Mahlera, Základní umělecká škola či Horácké divadlo nebo Dělnický dům.

Milovníci piva určitě neodolají návštěvě pivovaru

Procházku po pivovarské stezce si užijete se sládkem a exkurzi do pivovaru jistě také. „Prohlídky jsou z devadesáti procent zdarma. Dobrovolné vstupné pak můžete zanechat při návštěvě některého z kostelů,“ informuje Jana.

Jídlo, pití, trhy a Moravanka

V rámci Dne otevřených dveří památek se uskuteční také v Jihlavě na náměstí 7. ročník akce Den zemědělců, potravinářů a venkova Kraje Vysočina. Dožínky se spoustou atrakcí jako ruské kolo, malování na obličej, ukázky výcviků psů nebo vožení dětí na ponících a oslících nadchnou nejen děti, ale i dospělé a seniory.

Po celý den nebudou chybět trhy řemesel. „Kovář vám předvede své řemeslo,“ dodává Jana Petrůjová. Stánky otevřou už v 9 hodin. Užít si budete moci i projížďky kočárem po historické části města, k vidění budou taneční soubory a k tanci vás po poledni vyzvou dechové kapely Domažličanka, Boršičanka Antonína Koníčka a velkým lákadlem pro milovníky dechové hudby bude i legendární Moravanka Jana Slabáka.

Na programu je i folklorní vystoupení souborů Pramínek, Dřeváček a Šípek. A na jihlavské radnici ve velké zasedací síni si užijte promítání s názvem Jihlava ve fotografii včera a dnes. Začátek je v 15 hodin.

Dožínky začínají v deset dopoledne a programem provází Lýdie Jakubičková a Karel Paštyka.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.