V Jihlavě chystají noclehárnu pro bezdomovce. Otevřená bude i pro lidi z Třebíče

27. listopad 2018 06:00

V Jihlavě připravují místo pro spánek bezdomovců. Ubytovna otevře své dveře na začátku prosince a ulehnout budou moci i lidé z Třebíče.

„Přes den člověk musí chodit furt. Když je teplo, tak si sedne na lavičku. Teď se ale nedá sedět na lavičce, člověk se musí pořád hýbat, byla by mu zima,“ popisoval minulou zimu zkušenosti se životem venku bezdomovec Jiří.

I Jiří navštěvoval v minulosti azylovou ubytovnu v Jihlavě. „V sedm nás tam pustí, ráno v sedm zase odcházíme. Někdy ale spím pod stromem.“

Nedělej, co nechceš, aby jiní dělali tobě

Ubytovna v Jihlavě se znovu připravuje na svou hlavní v uvozovkách sezónu. Počet příchozích ale nelze předem odhadnout, počet lidí bez domova se v Jihlavě mění. Na dveřích jsou instrukce, jak by se dočasní obyvatelé měli v domě chovat. Nedělej, co nechceš, aby jiní dělali tobě. Nepij tu alkohol, nekuř.

„Také aby se tam nervali, nepokřikovali. V noci tam několikrát projde hlídka městské policie. Mají možnost si tam vyprat, vyměnit prádlo, je tam zatopeno. V tomto režimu budeme pokračovat i nadále,“ říká ředitel městské policie v Jihlavě a zároveň hlavní iniciátor otevření noclehárny Jan Frenc.

Poprvé otevřeno bude 1. prosince

Jízdenka z Třebíče

Jihlava je patrně jediným městem na Vysočině, kde bezdomovcům nabízejí tuto službu. Kupříkladu v Třebíči chtějí dát k dispozici jízdenky, aby lidé z okraje společnosti mohli docestovat do Jihlavy, tam se vyspat a zase se vrátit zpět.

autoři: Daniel Zach , mik
Spustit audio

Související