V Hostišové se na vrchu Strážná tyčí rozhledna. Kdysi prý na jejím místě stával hrad

5. duben 2022

Název Na Strážné by tomu i napovídal. Rozhledna je vysoká 14 metrů, má kamennou podezdívku a samotná vyhlídková věž je ze dřeva. Stavba je součástí areálu, který buduje jeden z místních soukromníků. Vstup na rozhlednu není volný, ale klíče jsou v otevíracích hodinách za drobný poplatek k zapůjčení v místní hospůdce, stojící hned vedle rozhledny.

Na dohled je také dětské hřiště, které je všechno, jenom ne nudné. Na místě plném fantazie děti najdou třeba i hmyzí hotel. Jen pozor, za ošklivých nebo větrných dní bývá rozhledna kvůli bezpečnosti zavřená.

Dětské hřiště plné fantazie

Po výstupu na rozhlednu se doširoka rozevře okolní krajina. A výhledy jsou vskutku atraktivní, obzvlášť když je hezké počasí. Na severovýchodě je vidět hřeben, který ukrývá baziliku Nanebevzetí Panny Marie. Jde o poutní kostel s titulem basilica minor stojící na vrchu Svatém Hostýně. Je to jeden z nejvýznamnějších mariánských poutních kostelů na Moravě. Z rozhledny se nabízí krásný výhled na celou Hanou až k úbočím Jeseníků, a někdy až na Velkou Javořinu. Na dohled jsou města Holešov, Kroměříž, Otrokovice nebo hrad Buchlov.

Ze samotné obce Hostišové je vidět celý Dolnomoravský úval, až k Uherskému Hradišti podél toku Moravy. To je také důvod, proč bylo toto místo oblíbené při osidlování už před deseti tisíci lety. To dokazují četné nálezy na polnostech. Když se na podzim dělá hluboká orba, chodí místní nadšenci i odborníci po polích a nacházejí pazourky, různé špičáky a další pozoruhodné artefakty.

Zajímavosti Hostišové

Z Hostišové je příjemná procházka k pomníku skupiny parašutistů Clay-Eva, která tu provedla výsadek v roce 1944. Clay je název skupiny a Eva byla vysílačka. Tříčlenná skupina se přesunula do Bystřice pod Hostýnem a až do konce druhé světové války podávala depeše do Londýna. Těch bylo více než tři sta.

V obci narazíte také na památník rodiny Vojáčkovy, který se nachází u kostela. Pamětní tabule připomíná rodinu, která nesouhlasila s kolektivizací, a tak jí komunisté zabavili veškerý majetek a celá rodina byla z Hostišové vystěhována na Slovensko.

Výhled z rozhledny v mlžném oparu, za pěkného počasí je vidět hrad Buchlov, Kroměříž, Otrokovice i Zlín

Další zajímavostí obce je zločin, který se tu stal před 150 lety v místě zvaném Jamíky. Tam byl úkladně zavražděn zlínský švec František Bartoš. Pachatelem byl jakýsi občan z Mysločovic. Vdova po Bartošovi se znovu vdala a vzala si nějakého Baťu, se kterým měla syna Tomáše, budoucího velkotovárníka a zakladatele moderního Zlína. Je to historická kuriozita. Kdyby nedošlo k této tragické události právě na Hostišové, kdo ví, jak by to dnes se Zlínem bylo.

autor: Andrea Kratinová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.