V Horní Bříze na severním Plzeňsku nadělovala Ježíškova vnoučata

19. prosinec 2018 11:24

Poznat zručného člověka, například švadlenu nebo kutila, který mi pomůže upravit můj mechanický vozík tak, abych v něm vydržela sedět co nejdéle. Tak zní jedno z přání, které letos směřovalo k Ježíškovým vnoučatům.

Přání vyslala 71 letá Hana Jůnová z Domova pro osoby se zdravotním postižením v Horní Bříze na severním Plzeňsku. Ráda se zapojuje do různých aktivit domova a setkává se s lidmi, zdravotní stav jí však dlouhé sezení v invalidním vozíku neumožňuje. Michala Rácová z Plzně se proto rozhodla, že paní Jůnové její přání splní, a ušije pro ni speciální polštáře, kterými se invalidní vozík vypolstruje.

„Je to nádherné. Dříve se mi ve vozíku špatně sedělo, s polštáři je to teď úplně úžasné. Jsem za to ráda,“ řekla dojatě obdarovaná Hana Jůnová.

Ježíškovým vnoučetem se Michala Rácová stala díky svojí kamarádce, která na sociální síti zveřejnila, že se tohoto projektu také zúčastní.

„Otevřela jsem tedy webové stránky Ježíškových vnoučat a dívala se, co by kdo potřeboval. Toto přání mne zaujalo, je totiž hůře splnitelné, protože se to nedá běžně koupit. Přesto jsme se s manželem rozhodli, že to zkusíme. Jsou to vlastně tři polštáře. Původní myšlenka byla, že paní bude mít pod sebou jeden tenčí a měkčí, a na každý bok vozíku přijde jeden polštář vyplněný kuličkami, aby jí to vypolohovalo tak, aby se o něj mohla opřít. Nakonec jsme ale použili jen jeden polštář na jednu stranu, kde se paní Jůhové hůře sedí. Až časem se uvidí, zda bude chtít používat oba nebo jen jeden. Doufáme, že jí to pomůže a bude se jí lépe sedět,“ popsala dárkyně Michala Rácová.

Domov pro osoby se zdravotním postižením v Horní Bříze se do projektu Ježíškova vnoučata zapojil už podruhé. „Zdá se nám to jako perfektní nápad, protože ne všichni senioři mají k dispozici rodinu, blízké nebo přátele, kteří jim jsou ochotni nebo můžou splnit nějaké přání. Letos se zatím realizovalo zhruba 30 přání a další se ještě plnit budou,“ uzavřela sociální pracovnice Barbora Čechová.

autoři: Jana Kosová , jik
Spustit audio