V Evropě se počítají ptáci, do inventury se pustili i na Hulínsku

15. leden 2012

V Česku a dalších zemích Evropy o tomto víkendu probíhá Mezinárodní sčítání vodních ptáků. To je jeden z nejrozsáhlejších monitorovacích projektů, jehož cílem je zaznamenat počty a změny ptačí populace.

Do sčítání se zapojila také skupina Moravského ornitologického spolku z Hulína na Kroměřížsku. V sobotu je kvůli tomu čekala hned jedenáctikilometrová trasa. „U nás se pravidelné sčítání datuje někdy do roku 1966,“ dodal vedoucí skupiny Martin Vymazal.

V desetičlenné hulínské sčítací skupině byli i začínající ornitologové z Hulína, při první zastávce pozorovali dalekohledy nejenom vodní ptáky. „Viděli jsme i srnky,“ prozradily děti.

Přestože foukal silný vítr a teplota vzduchu se pohybovala kolem nuly, úkol splnili. „Viděli jsme i dva orly mořské, nejpočetnějším druhem byla tradičně kachna divoká, kterých tu teď na rybnících zimuje kolem dvou a půl tisíc,“ shrnul výsledky sedmihodinového pozorování Martin Vymazal.

Výsledky zimního sčítání vodních ptáků budou nyní odeslány na Přírodovědeckou fakultu Univerzity Karlovy, která vypracuje závěrečnou zprávu.

Spustit audio