V Drnovicích na Zlínsku bude místní referendum o připravovaném silničním obchvatu obce

7. říjen 2021 12:37

V Drnovicích na Zlínsku se současně s volbami do Poslanecké sněmovny uskuteční místní referendum o připravovaném silničním obchvatu obce. Vedení obce chce v referendu zjistit, zda obyvatelé souhlasí s obchvatem. Ten by měl být dlouhý asi dva kilometry a souvisí s plánovanou výstavbou vodního díla Vlachovice.

Starosta Drnovic Tomáš Zicha (SNK obce Drnovice) řekl, že pokud by vzniklo vodní dílo, zkomplikoval by se příjezd do obce. V zimním období by byl kvůli vodnímu dílu omezen posyp a doprava by byla složitá nejen pro osobní automobily, ale zejména pro nákladní vozy. "Ohrožena by byla průmyslová lokalita, je tam větší firma kolem 500 zaměstnanců," uvedl starosta.

Obchvat obce by měl být dlouhý asi dva kilometry, počítá se s ním v technické studii vodního díla. Náklady na vybudování by hradil stát. Některým obyvatelům Drnovic se však myšlenka obchvatu nelíbí, protože by vedl na jejich pozemcích. "Rozdělil by jim zahrady. Někteří lidé tam mají studny a bojí se o vodu," uvedl starosta. "Chtěli jsme si proto udělat jasno a vyhlásit referendum, abychom měli přehled, jestli lidé se stavbou souhlasí, nebo ne," vysvětluje Zicha.

Lidé budou v referendu odpovídat na otázku: "Souhlasíte s tím, aby zastupitelstvo obce podniklo veškerá zákonná opatření v samostatné působnosti obce k tomu, aby podpořilo realizaci silničního obchvatu obce Drnovice, jehož předběžná trasa vychází z mapového podkladu dokumentu Technické studie Vodního díla Vlachovice, která byla dokončena v prosinci 2020?".

autoři: Tereza Cedidlová , Růžena Vorlová | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související