V divadle zabíjel plyn na bázi fentanylu

30. říjen 2002

Rusko oznámilo název látky použité při sobotním zásahu proti čečenským teroristům v moskevském divadle. Dosud záhadný plyn byl na bázi fentanylu, narkotika užívaného při anesteziích, řekl ruský ministr zahraničí Jurij Ševčenko s tím, že se nejedná se o látku, která byla zakázána mezinárodní konvencí o chemických zbraních. V moskevských nemocnicích dnes zemřeli na otravu plynem další dva lidé.

Podle oficiálních údajů stoupnul počet obětí dramatických událostí v moskevském divadle na 119. Jak informují lékaři, řada už propuštěný pacientů, léčených na otravu plynem, se vrací do nemocnic pro opakované bolesti. Dnes bylo pohřbeno dalších 43 obětí.

Němečtí odborníci dnes oznámili, že speciální jednotky použili v divadle lékařský plyn pro narkózu halothane. Odborníci však nevylučují, že kromě něj byla použita i jiná, dosud neznámá látka. K tomuto závěru došli soudní lékaři na klinice v Mnichově, kam přijali k ošetření obě německá rukojmí z Moskvy. Osmnáctiletá dívka a farmaceut už byli propuštěni z lékařské péče.

V Rusku sílí hlasy požadující nejen vysvětlení okolností akce, ale také odvolání představitelů bezpečnostních sil. Průzkum rozhlasové stanice Echo Moskvy ukázal, že 84 procent účastníků ankety je pro odvolání ministra vnitra Grizlova a šéfa tajné služby Petruševa.

Otazníky kolem použití plynu a okolností zásahu však odmítl ruský parlament navzdory sílícímu tlaku projednávat. Dolní komora ruského parlamentu nezařadila na program jednání návrh Svazu pravicových sil na vytvoření parlamentní vyšetřovací komise, která by se pokusila odpovědět na některé sporné otázky dramatu.

Lídr svazu Boris Němcov prohlásil, že by poslanci měli vědět, jak se mohlo po zuby ozbrojené čečenské komando volně pohybovat centrem Moskvy, nakolik efektivní byla lékařská pomoc rukojmím, proč úřady tají podrobnosti a místo toho vyvíjejí tlak na média, která vznášejí na vládu nepříjemné otázky.

autoři: pvo , dka , dst
Spustit audio