V Chorvatsku se můžete setkat se dvěma druhy smrtelně jedovatých hadů

19. srpen 2006
Vysílání v Chorvatsku 2009

Včera jsme vás informovali o tom, že na následky uštknutí zemřela tento týden 69letá žena z chorvatské Kruševy. V Chorvatsku se vyskytují dva smrtelně jedovatí hadi. Gayové z celého světa se během tohoto týdne sjíždějí na Hvaru. Právě dnes tady totiž začíná mezinárodní týden - Happy Gay Sunweek. V neděli 20. srpna bude v Chorvatsku proměnlivá oblačnost, vedro a parno.

Včera jsme vás informovali o tom, že na následky uštknutí zemřela tento týden 69letá žena z chorvatské Kruševy. V Chorvatsku se vyskytují dva smrtelně jedovatí hadi. Nejznámější je poskok a na severu žije rydžovka. I když jejich uštknutí může mít horší následky než od zmije, nejsou to agresivní hadi. Když jdete do lesa či nahoru do hor, ochrání vás hůl. Když s ní boucháte o zem, hadi se toho bojí a okamžitě vyklidí cestu. Jednu zradu nachystal i samotný chorvatský jazyk. Když místní řeknou zmija, jedná se o jakéhokoliv hada.

Gayové z celého světa se během tohoto týdne sjíždějí na Hvaru. Právě dnes tady totiž začíná mezinárodní týden - Happy Gay Sunweek. Domácí starousedlíky ale i turisty rozdělila tato invaze homosexuálů na dva tábory. Jedni gay komunitu tolerují, druzí ne. Hlavně majitelé soukromých apartmánů se bojí, že kvůli gayům přestanou na dovolenou přijíždět rodiny s dětmi. Chorvatská veřejnost je v otázkách homosexuality dosud velmi konzervativní.

Tragická událost se stala včera večer ve městě Rijeka. V centru města totiž vypukl v jednom z obytných domů požár. Hasiči dorazili na místo během čtyř minut. Přesto při požáru zahynula dvouletá dívenka. Důvody vzniku požáru se zatím stále vyšetřují.

Ceny a kurzy

Ceny pohonných hmot jsou v Chorvatsku o něco vyšší než doma. V síti INA zaplatíte za litr Euro Supru 95 rovných 8 kuna. Euronafta stojí 7,60 kuna. U ostatních čerpacích stanic jsou pohonné hmoty dražší, benzín až o 40 lipa. Benzín i nafta bez přívlastku EURO jsou naopak tak o 30 lip levnější.

Nevěříme, že byste dnes sehnali otevřenou pobočku banky, ale pro informaci: Pokud potřebujete vyměnit peníze, Splitská banka vám za 100 českých korun dá 25,31 kuna a za 100 slovenských korun 18,96 kuna. Za euro dostanete 7,20. Tyto kurzy berte jako orientační, protože bankám platíte ještě provizi a směnárny mají ohledně kurzu zcela volné ruce, takže se může výrazně lišit.

Doprava

Hustá doprava je na všech dálnicích a státních silnicích. Zvláště je potřeba upozornit na kolonu na D 8 - Jadranské magistrále mezi Splitem a Omiší. Snažte se úsek objet vnitrozemím buď přes Šestanovac nebo přes obec Žrnovnica.

Na dálnici A1 je hustý provoz v obou směrech. Před severním portálem tunelu Sveti Rok, tedy směrem na Split, je 3 km dlouhá kolona. Obráceně směrem na Záhřeb budete popojíždět 8 kilometrů. Na dálnici A 3 Lipovac - Záhřeb je na kasírce na vstupu do Záhřebu v místě Ivanja Reka kilometr a půl dlouhá fronta. Kasírka Lučko na dálnici A 1 u Záhřebu odbavuje s desetiminutovým čekáním.

Hraniční přechody: Ucpává se přechod Macelj na výjezdu do Slovinska. Je tam 5 km fronta a policie dopravu přesměrovává na sousední Lupinjak. Zvýšený provoz je i v Plovaniji a Kaštelu, tam jsou desetikilometrové fronty. Pomalu průjezdný je i Istrijský ypsilon.

Trajekty plují podle řádu, ale zvýšený provoz je ve všech přístavech. V Brestovu, Porozině a Meragu jsou fronty na nalodění 1,5 kilometru dlouhé, v Žigljenu stojí 500 metrů dlouhá kolona a v Jablanci a Mišnjaku počítejte s dvěma kilometry. V těchto případech je potřeba počítat s tím, že se na trajekt, který jste si vyhlédli, dost pravděpodobně nedostanete.

Počasí

V neděli 20. srpna bude v Chorvatsku proměnlivá oblačnost, vedro a parno. Během dne jsou možné místní přeháňky nebo bouřky. Navečer přijde ze severozápadu velká oblačnost, která přinese déšť. Na Jadranu bude vát západní až severozápadní vítr. Nejnižší ranní teploty 21-26, nejvyšší denní 28-33 stupňů.

Prognoza za pomorce: Upozornění: Místy možnost mlhy. Na severním Jadranu malá možnost bouřek. Jinak v noci povane proměnlivý vítr 4-12 uzlů. Moře bude na 1-2, viditelnost 10-20 km, místy pouze 4 km. Narazíte-li na mlhu, počítejte s viditelností menší jak 1 km. Možnost mlhy i zítra, povane slabý proměnlivý vítr.

Výhled: Na pondělí a úterý meteorologové předpovídají jasné počasí, teploty do 28 stupňů. Mraky a déšť v Dalmácii předpovídají až koncem týdne. Na sever chorvatského pobřeží slunce přijde až v úterý. Pro Pulu meteorologové předpovídají v pondělí oblačnost a déšť. V úterý pak jasno s teplotami kolem 24 stupňů.

autoři: Saskia Mišová , Martin Ježek
Spustit audio

Více z pořadu