V Čechách je nádherná příroda a laskaví lidé. Kanaďanka Rachael Rector přišla na chuť i svíčkové

11. září 2018

V Jihlavě je od května letošního roku otevřený kurz malování pro veřejnost. Vede ho Rachael Rector, Kanaďanka, která se do Jihlavy nastěhovala s manželem i dvěma dcerami.

Je věřící, a říká, že ji do České republiky poslal Bůh. Zřejmě v tom ale budou i rodinné kořeny. Ona i manžel tu měli předky.

Rachael Rector přijela do České republiky poprvé už v roce 2001. Tehdy pracovala jako studentka v misionářském programu. Našla spoustu přátel, a na češtinu, česká jídla a humor nezanevřela ani po návratu do Kanady. „Příroda je nádherná, lidi jsou moc laskaví, krásný humor,“ popisuje, co ji u nás nejvíc zaujalo. V superlativech hovoří o české svíčkové s knedlíkem, ale i knedlo-vepřo-zelu. To, že pochopila i často náročný a ironický český humor potvrzuje její záliba v Járovi Cimrmanovi.

Český humor chápeme, milujeme českou kuchyni

Důležité bylo učit se česky. Rachael se ostatně učí stále. Její Ř je ale už teď téměř dokonalé. „Každý den Ř Ř Ř, jenom tak,“ směje se. Její dcery chodí do jihlavské školy, mají tu nové kamarády, rodina se usadila, a Rachaeliny malířské kurzy jsou čím dál oblíbenější.

První obrázky byly divný, ale manžel mě povzbuzoval

Zajímavé je, že s malováním začala Rachael Rector poměrně nedávno. Nechodila do žádných kurzů a nečetla odborné knihy. „Jeden den jsem řekla manželovi, že cítím, že chci malovat. Vyrobil pro mě stojan a koupil všechno, co jsem potřebovala,“ popisuje své výtvarné začátky. „První obrázky byly divný, ale manžel mě vždycky povzbuzoval,“ říká a dodává, že jí pomáhala její víra. „Každý den jsem se modlila, četla Bibli a strávila čas s Bohem.“ K tomu, aby v Kanadě vedla malířské kurzy, ji přivedla maminka. Rachael to vzala jako výzvu.

To, že rodina odešla do Čech, bylo podle Rachael také Božím záměrem. Podnikání v Kanadě prodala a odstěhovala se do Jihlavy. Tam otevřela studio RestArt. Možné ale je, že oba manžele do České republiky přivedly rodinné kořeny. Jejich dávní předkové odtud totiž pocházeli. 

Spustit audio