V bývalé nádražní budově v Litoměřicích si můžete dát Kávu s párou. Unikátní kavárna hostí i akce

4. květen 2022

Jestli si chcete dát dobrou kávu na zajímavém místě a k tomu si dopřát třeba i nějaký příjemný kulturní zážitek, zastavte se v kavárně nazvané Káva s párou. Její majitelé, oba bývalí železničáři, ji vybudovali v opuštěné nádražní budově v Litoměřicích na severu Čech.

Jana Plíhalová, profesí spjatá s železnicí, vyslovila přání oslavit své životní jubileum na nádraží. Její manžel Miroslav, pracující coby stavař také na železnici, se dozvěděl o dražbě opuštěné nádražní budovy v Litoměřicích z roku 1884. Plíhalovi byli jediní zájemci, budovu koupili a vyvstala otázka, co dál. Nakonec z toho vyšel nápad udělat v ní kavárnu, která voní železnicí a také nostalgií první republiky. V červenci 2014 tak byla otevřena kavárna Káva s párou.

A pára je tu obsažena hned natřikrát. Káva se tu připravuje za pomoci páry. A také s velkou energií, takže „s párou“. Do třetice trůní přímo před vchodem skutečná parní lokomotiva, konkrétně 3625 Krauss München z roku 1897, kterou rok a půl opravovali Jiří a Václav Machovi. Proto získala mazlivou přezdívku Machšinka.

Majitelka Kávy s párou Jana Plíhalová

Součástí areálu je dnes i funkční Zahradní kolejiště doplněné miniaturami dominant historického města Litoměřice. Nechybí katedrála sv. Štěpána, barokní mlýn, stará radnice, Kalich alias Dům pod bání a další. A najdete tam i nádražní budovu.

Kouzelný svět přednosty Artura

Komu by to ještě nestačilo, může si domluvit návštěvu Kouzelného světa přednosty Artura. Dostanete se do jeho obývacího pokoje s kanapíčkem, ale také s úředním stolem, seznámíte se se zdejšími skřítky, v čekárně 1. třídy můžete obdivovat kroj Českého středohoří i železničářský betlém.

Přednosta Artur

Děti si mohou pohrát s vláčky nebo medvídky, anebo se zvážit na historické nádražní váze. A všude kolem samozřejmě mašinky. Grafiky, fotografie a dokonce i olejomalby. Ostatně Káva s párou přeje nejen výtvarnému umění. Každý měsíc se tu koná několik akcí: koncerty, malá divadla, křest nových knížek, literární večery Listování Lukáše Hejlíka a podobně. Za zmínku stojí i fakt, že Plíhalovi při rekonstrukci a zařizování spolupracovali s českými firmami.

A kromě všech těchto zážitků si tady samozřejmě můžete dát různé druhy kávy a dalších nápojů včetně vína z nedalekých Žernosek, domácí zákusky od klasických šlehačkových nebo ovocných dortů přes cheesecaky, brownies a bezlepkové dortíky až k veganským a raw specialitám. Pokud neholdujete sladkému, můžete si vybrat z nabídky slaných koláčů nebo pomazánek s čerstvým pečivem.

Spustit audio