V Bruselu dnes startuje Evropský týden regionů a měst - prezentovat se bude i Zlínský kraj

9. říjen 2006

Už po čtvrté se v Bruselu uskuteční největší událost v oblasti regionální politiky Evropské unie, tedy Evropský týden regionů a měst, neboli Open Days 2006. Od 9. do 12. října se v belgické metropoli představí sto pětatřicet regionů a měst ze čtyřiadvaceti zemí.

Prezentaci si připravil také Zlínský kraj. Akce Open Days se zúčastňuje už podruhé. "Je to vlastně takové nejpočetnější setkání evropských měst a regionů za celý ten rok, je to největší akce v oblasti regionální politiky Evropské unie," říká členka zastoupení Zlínského kraje v Bruselu Věra Staňková.

Asi bude zajímat každého člověka, co z toho má, že se Zlínský kraj bude na Open Days prezentovat. "Pro kraj je to dobrá příležitost, aby se o něm vědělo, aby se vědělo, že má své zastoupení v Bruselu, aby se vědělo, že tam pracují lidé, kteří jsou schopni nabídnout příležitosti, říct si informace o investování, takže je to takové upozornění, že jsme partnery pro všechny významné orgány v Bruselu," uvádí Věra Staňková.

Na Open Days má být sto jedenáct odborných seminářů, kterých se zúčastní zhruba pět tisíc účastníků. "Letos je to především o investicích do evropských regionů a měst v otázce veřejného a soukromého sektoru a hlavním cílem těch seminářů je vytvářet nová a kvalitní pracovní místa a snažit se o to, aby ekonomika těch jednotlivých zemí samozřejmě rostla. Takže hlavní motto Open Days je investice do evropských regionů a měst, partnerství veřejného a soukromého sektoru pro růst a zaměstnanost," vysvětluje členka zastoupení Zlínského kraje v Bruselu Věra Staňková.

Programy mají pět hlavních tematických oblastí a jednotlivé semináře se týkají jednak konkurenceschopných podniků, inovací v regionech nebo trvale udržitelného rozvoje. "To znamená, různé technologie, které jsou důležité pro životní prostředí, týkají se infrastruktury a spolupráce právě toho veřejného a soukromého sektoru a řízení strukturálních fondů s tím výhledem na léta 2007 až 2013. Těch sto jedenáct seminářů je především místem, kde se sejdou jednotlivé regiony a na to téma si mohou vyměnit své zkušenosti," doplňuje Staňková.

Informace o Evropském týdnu regionů a měst je možné najít také na Internetu. " V tuto chvíli je možné se podívat na stránky Zlínského kraje a v říjnu, kdy budou probíhat Open Days, už budou spuštěny také stránky www.zlinregioninbrusels.eu," popisuje Věra Staňková. Součástí Open Days je i velká gastronomická akce. "Je to prezentace všech těch konsorcií a všech těch regionů a měst a jejich gastronomických specialit. Kdybych to měla popsat, tak v obrovské hale nebo v obrovském prostoru Královského muzea historie a umění ve dvou patrech jsou vybudovány stánky a na těch stáncích jednotlivé kraje nabízejí to, co patří k jejím specialitám, takže já si myslím, že určitě na těch moravských stáncích krajů nemohou chybět například koláčky nebo nějaké sýry speciální, specifické, stejně tak jako třeba u Španělů nemůže chybět červené víno. A když člověk se podívá, tak zjistí, že ta Evropa je skutečně pestrá a je to nejenom Babylon jazyků, ale také je to Babylon chutí," uzavírá členka zastoupení Zlínského kraje v Bruselu Věra Staňková.

autor: pes
Spustit audio