V Brně sčítají škody po prudkých deštích. Voda pronikla do hvězdárny i knihovny

1. srpen 2014

Na několika místech v Brně lidé stále likvidují následky včerejšího přívalového deště. Ten na několik hodin zkomplikoval dopravu ve městě a zatopil ulice, sklepy i další prostory. Hasiči museli zasahovat na několika desítkách míst. Teď majitelé postupně zjišťují škody, konkrétní částky ale většinou ještě neznají.

Někam se bylo možné podívat až dnes, například do brněnského podzemí. Voda už sice opadla, návštěvníci se tam ale kvůli nánosům kluzkého bahna vrátí zřejmě až příští středu.

„Došlo k tomu vlastně tak, že kvůli odkrytému povrchu Zelného trhu se tam voda dostala větracími komíny. Bohužel je zasaženo i vybavení – mobiliář, nábytek a tak dále. Takže uvidíme, až to bude vyčištěno od bahna, jak to vypadá,“ říká Alexandra Voňková z turistického informačního centra.

Velké množství bahna se dostalo také do nově budované kanalizace v ulici Milady Horákové, dělníci ho budou odstraňovat asi dva dny.

Problémy byly i v dostavované budově v areálu filozofické fakulty. „Voda z jedné šachty protekla do depozitu, kde bylo asi 5 až 10 centimetrů vody. Hasiči ji museli odčerpávat. Škody v současnosti ještě nejsou vyčíslené, ale zřejmě nebudou nijak zásadní. Budou poškozena nějaká svítidla, nějaké protipožární ucpávky. Na místě ještě nebyly žádné knihy, nic – v podstatě jenom hrubý beton,“ přibližuje mluvčí Masarykovy univerzity David Povolný.

Naopak velkou nejistotu zažívají pracovníci brněnské hvězdárny. Extrémní srážky pronikly dveřmi z anglického dvorku do Přírodovědného exploratoria. Exponáty poškozeny nebyly, voda ale zatekla pod podlahu. Škody prý mohou být od několika tisíc až po milion.

„Ve žlábcích máme elektroinstalaci, která zůstala zachována, a nejsou tam velké škody. Problém by nastal v případě, že by se začalo topit a potom by se projevilo, že pod podlahou máme vodu, a topení by popraskalo. V tom případě by byly škody veliké,“ upozorňuje zástupce ředitele hvězdárny Pavel Gabzdyl.

Výši škod ještě nezná ani Knihovna Jiřího Mahena, kde déšť v atriu poškodil podlahy a počítače. Knihy ale zasaženy nebyly a v pondělí knihovna otevře.

autoři: hol , Zuzana Plíšková
Spustit audio