V Brně je lepší internet než v New Yorku! Superpřenos na vzdálenost 6572 kilometrů se povedl, přesvědčte se

12. únor 2022

Unikátní přenos propojil světové metropole – New York a Brno. Cimbálová muzika Harafica z Uherského Hradiště vystupovala v Bohemia National Hall. A v závěru jejich koncertu se podařilo sladit živou hudbu z Moravy a z města, které nikdy nespí. Koncert přenášel v noci na sobotu i Český rozhlas Brno a Český rozhlas Zlín.

Byla to spíš náhoda, ale vše se stalo na den přesně 100 let od prvních pokusů s přenosem zvuku na Moravě. Tehdy hudbu z Brna slyšeli i v Itálii a v Dánsku. Od té doby se technika posunula a mezikontinentální přenosy jsou celkem běžné.

V sobotu mezi jednou a druhou hodinou středoevropského času se přesto povedla úžasná věc. V New Yorku hrála muzika Harafica a její zpěvačka Kristýna Daňhelová v brněnském rozhlase zpívala spolu s hudebníky stejně, jako by stála na pódiu.

V Brně se oba zvuky (a navíc i obraz) smíchaly a výsledek si mohli naladit posluchači na celé Moravě přes vysílače Českého rozhlasu Brno a Českého rozhlasu Zlín. A do celého světa mířil přes YouTube kanál koncerty Českého rozhlasu.

Na organizaci turné kapely Harafica po Spojených státech a také na přípravě celého přenosu se významně podílel ředitel Českého centra v New Yorku Miroslav Konvalina. „Za rok uděláme zhruba 180 akcí. A tato je velmi výrazná. Soudě podle reakcí publika v sále – a také podle ohlasů posluchačů z celého světa, které nám chodí – jsme se s Haraficou trefili do černého. Jsem rád, že se podařilo tuto bezesporu nejlepší moravskou cimbálku dostat sem do Ameriky,“ popisuje Konvalina.

Původně byla plánovaná ještě o něco náročnější varianta koncertu, která by umožnila větší zážitek i v Americe. Z té ale musel štáb slevit, protože zatímco v Brně je kvalita internetu výborná, problémy nastaly v New Yorku.

Samotný transatlantický koncert to ale nezhatilo. V Americe je vše možné – a také český člověk si poradí. Místa vzdálená od sebe 6 752 kilometrů se tak podařilo spojit a přenos uspořádat!

Koncert kapely Harafica začal v New Yorku v 19 hodin tamního času. Kvůli časovému posunu jej posluchači na Moravě poslouchali až v sobotu. Přesto se hodinu po půlnoci podařilo dostat ke koncertu na sociálních sítích stovky lidí a další tisíce u rozhlasových přijímačů. Další si je mohou pustit ze záznamu.

Hrdiny přenosu se stala nejen Kristýna Daňhelová a Hrafica, kteří se i na tu dálku sladili. Byli jimi i technici přenosu Igor Kapoun (zvuk) a Pavel Zvěřina (obraz).

autor: Jiří Kokmotos

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka