V Botanické zahradě a arboretu Mendelovy univerzity se líhnou pestrobarevní motýli

Vzácnou příležitost sledovat líhnutí tropických motýlů mají od čtvrtka návštěvníci Botanické zahrady a arboreta Mendelovy univerzity v Brně. Ve sklenících poletuje zhruba dvacítka exotických druhů motýlů.

„Ve skleníku je samozřejmě tepleji a taky větší vlhko, aby tu motýli přežili. Teplota se pohybuje okolo 25 °C a musíme udržovat i vzdušnou vlhkost,“ popisuje podmínky panující ve skleníku botanické zahrady Mendelovy univerzity Anna Buchtová. Kvůli motýlům musel být jinak vybaven interiér – nejsou tu orchideje, zato tu najdete převážně kvetoucí rostliny, které lákají motýly. Jak vysvětluje dendrolog Michal Pavlík, jsou dva typy motýlů – jedni se živí většinou shnilým ovocem a druzí pylem a nektarem z květů. Motýli a rostliny jsou v přírodě krásnou ukázkou toho, jak spolu všechno souvisí.

 „Naši motýli pochází z anglického Stratfordu, odkud kukly bereme od počátku našich nepravidelných motýlích výstav.  Kukly dojdou v polystyrénové krabičce, proložené vatou. Nejdříve je třeba je očistit od vaty, aby motýlům nebránila v líhnutí. Potom nastane trpělivá, několik hodin trvající práce s lepením na dřevěné lišty,“ vysvětluje Pavlík, který výstavu připravil.

Návštěvníci tak mají jedinečnou příležitost sledovat proces zrodu motýla, od vykuklení přes to, jak si narovnávají křídla. Než se z kukly vylíhne dospělý motýl, je otázkou několika vteřin. „Pak musí napumpovat hemolymfu, tedy krvomízu z těla do pomačkaných křídel. Pokud by uschnul příliš brzy, křídla už by nenarovnal. Určitou dobu pak ještě visí, dokud křídla nezískají potřebnou pevnost,“ říká Michal Pavlík. Proces tedy musí proběhnout rychle a bez chyb.

Pestrobarevné motýly ze střední a jižní Ameriky, Asie i Afriky můžete obdivovat až do 8. října, skleník je otevřen od 9 do 18 hodin.

Spustit audio