V 10 % případů úkazy vysvětlit nelze, říká Jaroslav Drábek, který se věnuje paranormálním jevům

3. březen 2022

Jaroslav Drábek zasahoval u mnoha případů nevysvětlitelných událostí, se kterými se na něj obracejí lidé z celé republiky. Zeptáme se ho, jaké metody používá, zda se dají podivné úkazy racionálně vysvětlit a jestli ho někdy něco opravdu vyděsilo.

Jeho mottem je: „My pomáháme živým, aby bylo pomoženo mrtvým, a pomáháme mrtvým, aby mohlo být pomoženo živým. Přes třicet let se zabývá léčitelstvím, proutkařením a také paranormálními aktivitami. Učitelem Jaroslava Drábka se stal Dědek kořenář Břetislav Nový. „Od léčitelství jsem se postupně dostával ke studiu paranormálních jevů. Ono to do sebe tak nějak plynule zapadlo. U nás o tom tehdy nikdo moc nevěděl,“ vysvětluje Drábek svůj zájem o těžko vysvětlitelné úkazy, kterým se věnuje od roku 2005.

„Vztah k přírodě, bylinám a duchovním záležitostem jsem získal od svojí babičky, která se věnovala léčivým bylinkám, a prababičky – skutečné babky kořenářky z Orlických hor,“ říká „lovec duchů“ Jaroslav Drábek.

Lidé se na něj obrací s žádostí o pomoc s podivnými jevy jako je náhlé ochlazování v místnosti, blikající světla, podivná mlha, dveře, které se samy od sebe zavírají a otevírají a podobně. Z 90 % se jedná o technické příčiny. V 10 % případů však úkazy vysvětlit nelze. Proč se tak děje? Například ve starých domech i předmětech zůstávají  zachovány „záznamy“ z předchozích  událostí, které se tam v minulosti staly.

Nicméně duchové, lépe řečeno entity se podle Jaroslava Drábka vyskytují prakticky všude, ale nikdy to není kvůli strašení, vždycky mají určitý záměr. Může to být odpuštění, starost či potřeba něco napravit. V souvislosti se strachem Jaroslav Drábek tvrdí, že je potřeba se bát spíš živých lidí. „Nikdy se nestává, že by někdo ‚strašil‘ jen tak z plezíru.“

Jak probíhá odstranění paranormálních aktivit, proč jsou muži větší strašpytlové než ženy a jak odlišně entity vnímají psi a kočky? To si můžete poslechnout v Apetýtu, s Jaroslavem Drábkem si povídala Jarka Eliášová.

autor: Jarka Eliášová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.