Uzená polévka z Milotic
Uzená polévka patří k silným polévkám, a to nejen díky vývaru, ale také kroupům. Tělu dodají hodně energie. A to se hodí zvláště v zimním období nebo na jaře, kdy potřebujeme po zimě doplnit vitamíny a sílu.
Budete potřebovat:
- 2 a ½ litru vody
- 750 g uzeného masa
- 3 větší brambory
- 150 g krup střední velikosti (je dobré den předem namočit)
- 1 cibuli
- 1 mrkev
- 1 petržel
- ¼ celeru
- 5 kuliček nového koření
- 4 kuličky pepře
- 2 stroužky česneku
- půl lžíce octa
Postup:
- Do hrnce dáme vodu, omyté uzené maso, kořenovou zeleninu, kroupy, koření a vaříme 20 minut.
- Přidáme na kostky nakrájené brambory a uvaříme doměkka.
- Dochutíme česnekem.
- Pokud chceme chuť ještě vylepšit, přidáme jíšku připravené z jedné lžíce sádla a třech lžic hladké mouky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.