Uzená polévka z Milotic

Uzená polévka patří k silným polévkám, a to nejen díky vývaru, ale také kroupům. Tělu dodají hodně energie. A to se hodí zvláště v zimním období nebo na jaře, kdy potřebujeme po zimě doplnit vitamíny a sílu.

Budete potřebovat:

  • 2 a ½ litru vody
  • 750 g uzeného masa
  • 3 větší brambory
  • 150 g krup střední velikosti (je dobré den předem namočit)
  • 1 cibuli
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • ¼ celeru
  • 5 kuliček nového koření
  • 4 kuličky pepře
  • 2 stroužky česneku
  • půl lžíce octa

Postup:

  1. Do hrnce dáme vodu, omyté uzené maso, kořenovou zeleninu, kroupy, koření a vaříme 20 minut.
  2. Přidáme na kostky nakrájené brambory a uvaříme doměkka.
  3. Dochutíme česnekem.
  4. Pokud chceme chuť ještě vylepšit, přidáme jíšku připravené z jedné lžíce sádla a třech lžic hladké mouky.
zdroj: Kuchařka tradičních pokrmů na Slovácku

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.