Uzavírka Zábrdovického mostu v Brně potrvá rok. Začne platit od příštího týdne

Od příštího pondělí (22. října) už nebudou jezdit tramvaje od Cejlu ke Staré Osadě v Brně. Začne oprava mostu, který spojuje Zábrdovice a Židenice.

Se stavbou trvající víc než rok začínají dopravní omezení. Včera se proto sešli zástupci dopravního podniku, stavební firmy i radnice s obyvateli města.

Sál Dělnického domu v Židenicích byl z poloviny plný - lidé měli starost nejvíc o to, kudy se dostanou, ať už autem nebo MHD. Ptali se také, jestli uzavírka bude znamenat kolony v okolních ulicích. Vadilo jim také, že se dozvídají informace na poslední chvíli - jen pár dní před spuštěním prací. Podle náměstka primátora Richarda Mrázka z hnutí ANO ale čerpá vedení města z předchozích zkušeností s opravami a uzavírkami. Prý se osvědčilo detailně informovat opravdu až několik dní před tím, kdy se o dopravní dostupnost lidé začnou zajímat.

Objízdné trasy aneb kudy kam

Ulice Zábrdovická a část Cejlu od křižovatky s Francouzskou a Vranovskou bude po dobu oprav uzavřená, nebude možný průjezd přes Zábrdovický most. Podle Radka Suchomela z firmy ZNAKOM budou hlavní objízdné trasy po silnicích Hladíkova, Olomoucká, Ostravská a také v Gajdošově ulici.

Dlouhodobá výluka bude mít několik atributů - náhradní řešení se bude skládat ze čtyř částí. Přestupní uzel se přesune k Dělnickému domu. Dopravní podnik posílí tramvajovou linku 12 přes zastávku Dělnický dům - tudy jezdí i všechny autobusy, které jezdí do Líšně. Pro obyvatele Vinohrad bude zavedená náhradní linka x27 na Starou Osadu. Cesta do Vojenské nemocnice je možná několika způsoby – ti, kteří nejsou omezení na pohybu, můžou přijet tramvají na Francouzskou a přejít po mostě k nemocnici.

Spustit audio

Související