Už se topí. Sezona začala o týden dříve, teploty jsou nízké

19. září 2019 12:51

Teplárny ve Zlínském kraji zahájily po ochlazení v posledních dnech topnou sezónu. Stalo se tak dříve než loni.

Dnes zahájila vytápění Teplárna Otrokovice, od úterý začala postupně dodávat teplo pro vytápění objektů společnost Zásobování teplem Vsetín. Topí se již také v krajském Zlíně.

"Teplárna Otrokovice reaguje na ochlazení a dnes zahájila vytápění. Topná sezona začala o týden dříve než vloni, kdy se začalo topit 25. září," sdělila ČTK mluvčí teplárny Jana Burešová.

Teplárna zásobuje teplem více než 9000 domácností, průmyslové podniky, školy, obchodní centra a další instituce v Otrokovicích, Napajedlech a Zlíně - Malenovicích. "V nové topné sezoně začne teplárna s dodávkami i pro další odběratele. Patří k nim nově připojený polyfunkční dům společnosti Hu-Fa Dental, objekt společnosti PSG v Otrokovicích nebo sportovní zázemí v Napajedlích," uvedla Burešová.

Topná sezona formálně začíná po 1. září, pokud průměrná denní teplota venkovního vzduchu v příslušném místě nebo lokalitě klesne dva dny po sobě pod 13 stupňů Celsia a předpověď počasí neočekává v nadcházejících dnech oteplení. "Pokud dojde v dalších dnech k vzestupu teplot, může být vytápění přerušeno," uvedla Burešová.

Ceny tepla pro letošní rok se většinou zvýšily o několik procent, ve Zlíně lidé platí podle způsobu přenosu 607,98 koruny s DPH za gigajoule (GJ) či 644,31 koruny za GJ. Ve Vsetíně nejvíce 645,15 koruny za GJ, v Uherském Hradišti je nejčastější cena 626,75 koruny za GJ včetně DPH. Průměrná čtyřčlenná domácnost v bytovém domě ročně spotřebuje kolem 25 GJ tepla na vytápění a ohřev vody.

autor: Veronika Žeravová | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související