Už přes rok nejdou jediné veřejné hodiny na náměstí v Chlumci nad Cidlinou. A budou stát asi dál

25. leden 2019 10:01

Hodiny na kostelní věži v Chlumci nad Cidlinou už přes rok ukazují stejný čas - pár minut před desátou. A protože se radnice nedokázala shodnout na dalším postupu s památkáři, zdá se, že to ještě nějakou dobu vydrží. 

Při návštěvě Chlumce nad Cidlinou nedopadnete jako sedláci. Není tu jen zámek Karlova koruna

Zámek Karlova Koruna - Chlumec nad Cidlinou

Český rozhlas Hradec Králové pravidelně mapujeme zajímavá turistická místa v Královéhradeckém kraji. Tentokrát jsme se vypravili do Chlumce nad Cidlinou. Co vám tohle krásné město na řece Cidlině může nabídnout?

Město si připravilo 150 tisíc korun a chtělo stávající hodinový stroj z roku 1914 vyměnit za moderní elektrický.

Podle starosty Miroslava Uchytila z KDU-ČSL k tomu měla radnice hned několik důvodů. Jeden z těch klíčových je finanční, oprava by totiž stála více než pětinásobek nového elektrického stroje: „800 tisíc korun na našem zastupitelstvu v žádném případě nevyloudím. A církev tyto peníze také nemá."

Starý stroj se navíc podle starosty zpožďoval a bylo nutné ho jednou za zhruba 20 hodin ručně natahovat. Na to měla radnice dva odborníky, ale oba jsou už v důchodovém věku a každý den vystoupat na věž kostela už nezvládnou.

Památkáři se ale vyslovili proti myšlence hodinový stroj nahradit

Původní hodinový stroj by se dal opravit, říká Táňa Šlézová z Národního památkového ústavu v Josefově: „Stačilo by poměrně málo, aby hodiny mohly být opět funkční. A také aby se zajistila jejich bezobslužnost. A případné zpožďování hodin jsme také vyhodnotili, že by šlo dnešními restaurátorskými postupy řešit."

Hodinový stroj (ilustrační foto)

Památkáři ale věc posuzují pouze z odborného hlediska. A neobměkčila je ani další myšlenka projektu, kterou starosta Miroslav Uchytil považuje za další pozitivum městského návrhu: „Tento krásný hodinový stroj, který by byl trvalou zápůjčkou v našem muzeu Loreta, by vidělo ročně asi 5 tisíc lidí."

V čem jsou hodiny od firmy Ludvík Heinz z Prahy z roku 1914 unikátní?

Podle vedoucího odboru památkové péče hradeckého magistrátu Jana Falty jde už o stroj vyráběný průmyslově a po technické stránce nejde o žádnou raritu: „Pokud hledáme nějakou unikátnost, že by se jednalo o jediný hodinový stroj na území bývalého Rakouska - Uherska od této firmy, tak to jistě ne. Samozřejmě na umístění ve věži kostela svaté Voršily v Chlumci nad Cidlinou je ten stroj unikátní. Tam byl pořízen, do kostelní věže zabudován a napojen na ciferníky. Z tohoto pohledu by se dalo říct, že jeho umístění je skutečně unikátní."

Chlumec nad Cidlinou

Podle starosty to pro lidi ale význam nemá, protože věž je trvale nepřístupná. Samotná věž se nejspíš oprav dočká, hodinový stroj v ní ale zůstane nefunkční.

Město považuje postoj památkářů za definitivní a zvažuje, že nedaleko od věže postaví sloup a na něm umístí hodiny náhradní tak, aby na náměstí v Chlumci bylo aspoň jedno místo, které by ukazovalo správný čas.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související