Už druhým týdnem pokračuje nominační kampaň na Cenu hejtmana Zlínského kraje Salvator 2005.

15. leden 2006

Získat ji mohou hasiči, policisté, zdravotníci, ale i běžní občané za hrdinské činy při záchraně lidských životů či majetku. Cenu před třemi lety vymysleli jako ročníkovou práci studenti Fakulty multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati. Hned poté se stala pevnou součástí kulturního života kraje.

Mluvčí autorů projektu Gabriel Kalapoš vysvětlil jejich cíle: "Chceme vyjádřit vděčnost lidem, kteří udělali něco výjimečného, někomu pomohli. Tito lidé zachraňovali zdraví a životy. Snažíme se je najít a vyjádřit jim tímto způsobem vděčnost za to, co vykonali a také je dostat do povědomí široké veřejnosti. Aby si z nich lidé vzali příklad a věděli, že tyto činy neupadnou v zapomnění. To je možná důležité."

Lucie Marunová je vedoucí produkce projektu: "Mým hlavním úkolem je zorganizovat celý ten Den Salvatora a samozřejmě i předávání cen. Loňský ročník proběhl velmi úspěšně. Ocenili jsme celkem 7 lidí v různých kategoriích. Loni i v mimořádné kategorii dlouhodobá činnost, která se neuděluje každoročně, ale pouze výjimečně a oceňuje firmu."

Mluvčího Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje Ivo Mitáčka jsme se zeptali, jaká je podle něj definice hrdinství: "To je velmi těžká otázka, protože možná každý z nás to vnímá trochu jinak. Obecně si ale všichni myslíme, že jde především o záchranu lidských životů, o ochranu zdraví. Ale určitě má to slovo i jiný rozměr. Nejde přece jen o jednorázovou akci, kdy se člověk zachová správně, pomůže a my mu za to děkujeme. Ale je tady prostor i pro dlouhodobou práci, pomáhat lidem, věnovat se jim a to je určitě také hrdinství. Kolem nás chodí celá řada lidí, hrdinů, kteří pomohli v mnoha situacích a vůbec se o nich nevědělo. I v tom vidím velký přínos projektu Ceny hejtmana Zlínského kraje Salvator."

autor: rv
Spustit audio