Úterý: Svatomartinská husa a mladé víno - je to i vaše tradice?
Které jídlo se u vás doma považuje za tradiční? A při jaké příležitosti je servírujete? A dáte nám recept, je-li to nějaká specialita? Dodržuje se u vás i svatomartinské tradice, husa, dva druhy zelí i knedlík? Koštujete svatomartinské víno?
Svátek Martina je především spjat s pranostikou o příjezdu na bílém koni. Ten den ale také začínají Svatomartinské hody, které mají symbolizovat konec podzimu a příchod zimy, potažmo Vánoc. Jejich nedílnou součástí je pečená svatomartinská husa a svatomartinské víno.
Podle legendy se stala husa tradiční svatomartinskou pochoutkou za trest, protože svým kejháním rušila bohoslužbu. Existuje také druhá verze, podle které se sv. Martin před svou volbou biskupem schoval k husám, a ty ho svým kejháním prozradily. Ať už je pravdou cokoliv, podzimní vykrmená mladá husa již ke sv. Martinu zkrátka patří. A která jídla patří k těm tradičním u vás doma?
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.