Úterý: Existují ženské a mužské zbraně?

9. červen 2015

Obdiv, taktika, pohled laně - jaké zbraně využíváte Vy? Jaké taktické zbraně používají ženy a jaké muži ve svém životě? Platí na muže ženský pláč a na ženy mužská muskulatura? Které taktické zbraně ve svém životě využíváte právě vy?

Existují ženské a mužské zbraně? V lidském chování lze přeci vysledovat určité rysy, které se obecně připisují spíše ženám, nebo mužům. U žen je to třeba ochota udělat práci za méně výkonného kolegu, úsměv za každých okolností, nesmělé vyjadřování názorů… Ale je pravda, i některým ženám je vlastní "ryze mužská" rozhodnost a tvrdý postup k cíli.

K nejčastěji užívaným ženským zbraním asi patří - kromě umění neverbální komunikace - také volba oblečení, parfému, nebo třeba umění naslouchat a chválit. A co se dá nazvat typicky mužskými zbraněmi? Snad schopnost jednoznačně rozhodovat v kritických situacích, umění případně nést následky chybných rozhodnutí, charizma? A mohou ženy uspět v kariéře právě díky kráse a tzv. ženským zbraním, nebo je to dnes opravdu už pouze otázkou dobré odbornosti? Jaký je váš názor?

autor: zos
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.