Úterní Noční linka: Stáli jste někdy na prknech, která znamenají svět?

23. červenec 2019

Jestlipak jste i vy někdy zkoušeli hrát divadlo, scénku, třeba v rámci nějaké společenské hry? Hrávlai jste divadlo jako děti? Jak jste se cítili před publikem ve své roli? Máte komediálního ducha?

V dřívějších dobách lidé rádi hráli ochotnické divadlo. Bavili se jím děti i dospělí, ulehčovalo jim mnohdy jejich těžké životní osudy, mohli v něm vyjádřit svou nespokojenost s děním ve společnosti. V současné přetechnizované době se hlavní okruh zájmů velké části lidí přesunul před monitory počítačů, nebo televizí. Také kontakty mezi lidmi jsou často zprostředkovány jen přes facebook a mobilní telefon. Přesto i dnes najdeme skupinky lidí, které se ve svém volném čase a bez nároku na honorář, schází, aby bavili sebe i okolí. Ti odvážnější pak předvádí, jaké sociální neduhy se vyskytují v běžném životě každého z nás.
K divadlu a scénkám se běžně dostávají mezi děti v mateřských a základních školách a určitě je to moc dobře. Vždyť pokud vystoupíte v dětském věku na jeviště, můžete si vyzkoušet, jak jste na tom s přesvědčivostí, se sebevědomím. Dokážete vtáhnout publikum do děje? Získat si sympatie? Umíte sdělit svůj názor, aby obecenstvo bylo přesvědčeno, že to co říkáte, je to správné a důležité?
Divadlo lidé hrávají třeba i v rámci tak zvané arteterapie a mohou si takto na nečisto vyzkoušet některé životní role... A znám partu lidí, kteří připravují inspirující představení, které většinou končí velkou legrací, pro ty, kteří slaví narozeninové jubileum, zkrátka jsou kreativní a rádi se baví.

autor: zos
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.