Ústavní soud zrušil rozsudek v kauze ozbrojeného přepadení v klenotnictví v Uherském Hradišti. Soud propustil muže z vězení

23. únor 2022 13:11, aktualizováno

Vina nebyla prokázána. Ústavní soud se zastal mužů odsouzených za přepadení klenotnictví v Uherském Hradišti.

Zlínský soud musí znovu otevřít kauzu ozbrojeného přepadení klenotnictví v Uherském Hradišti. Ústavní soudci vyhověli stížnostem odsouzených Miloše Zezuly a Martina Skalického.  

Čtěte také

Ti si měli za ozbrojené přepadení klenotnictví v Uherském Hradišti v roce 2015 odpykat osm a pět let vězení. Podle jejich stížností stojí verdikt jen na pachových stopách, jinak důkazy chybí.

Podle ústavních soudců ale není vina obou mužů jednoznačně prokázaná. „Nikdo z vyslechnutých svědků stěžovatele jako pachatele nedokázal identifikovat. Všichni vyslechnutí svědci popsali oba pachatele velmi obecně s tím, že jeden byl vyšší a druhý nižší. Žádným způsobem však ani jednoho z pachatelů svědci nepopsali takovými individualizujícími znaky, z nichž by bylo možné dovodit, že jde konkrétně o stěžovatele,“ uvedli ústavní soudci.

Verdikt o vině obou mužů tak podle zjištění Ústavního soudu nelze považovat za náležitě prokázaný a dostatečně odůvodněný.

Krajský soud podle ústavních soudců musí při opětovném projednání kauzy znovu vyhodnotit důkazy, případně doplnit dokazování. Pokud ani poté nedosáhne "praktické jistoty" o vině Zezuly a Skalického, bude nutné oba zprostit s ohledem na zásadu presumpce neviny, plyne z nálezu.

Ve středu Krajský soud ve Zlíně rozhodl o propuštění obou mužů z vězení. Podle Zezulova obhájce Michaela Bartončíka opustil jeho klient věznici v Rapoticích na Třebíčsku dnes odpoledne.

Podle obhájce Filipa Opatřila, který zastupoval Skalického, byl jeho klient z brněnské věznice propuštěn dnes okolo 16:30. 

Muži v motorkářském oblečení a s přilbami a kuklami na hlavách přepadli zlatnictví v Uherském Hradišti v září 2015. Jeden měl zbraň. Šperky za více než 1,2 milionu korun se jim nepodařilo odnést. Zabránili tomu dva kolemjdoucí, které lupiči následně zranili - jednoho postřelili do nohy, druhého zranily střepy z rozbitých skleněných dveří prodejny. Pachatelé z místa činu ujeli na motocyklu.

Spustit audio

Související